Kényszerű igen az integrációra

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetséghez (OTSZ) tartozó 104 szövetkezeti hitelintézet 80 százalékánál a hét közepéig megtartották azokat a közgyűléseket, amelyen az új, állami irányítással létrehozott integrációhoz történő csatlakozásról, és a Takarékbankban tulajdonolt részvények eladásáról kellett dönteniük a takarékok tulajdonosainak.

Az OTSZ-től kapott tájékoztatás szerint kivétel nélkül az összes közgyűlésen elfogadták az erről szóló előterjesztést – sok választási lehetőségük persze nem volt, ha nem így tesznek, a takarékszövetkezet elveszíti működési engedélyét.

A hét végéig a többi takarék is megtartja közgyűlését, a szövetkezeti hitelintézeti rendszer átalakításáról szóló, a hónap elején elfogadott törvény július 28-ig hagyott időt a takarékoknak arra, hogy „önként” csatlakozzanak a rendszerhez. A takarékok és a tagság jelentős része azonban továbbra is alkotmányellenesnek és a tulajdonjogot sértőnek tartja a törvényt, amely ellen az Alkotmánybírósághoz fordultak felülvizsgálati kérelemmel, az alapvető jogok biztosához küldött beadványt pedig több ezer tag is aláírta. (H. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.