A kánikula hoz bajt a kukoricára

Kritikus állapotban van a kukorica a tartós és vélhetően még napokig fennmaradó kánikula miatt. A termést csak az ősszel takarítják be, ám a gazdák szerint, ha rövidesen nem érkezik eső, alig teremhet a közel 1,3 millió hektárra vetett takarmánynövényből.

A piac egyelőre nem reagált az aszály közeli állapot miatt bizonytalan terméskilátásokra: a tavaly július közepi tonnánkénti 51 ezer forint helyett most csak 44 ezer forintot ér a kukorica. Ha az időjárási helyzet valóban nem változik, akkor ez a különbség jelentősen csökkenhet, s a következő hetekben érdemben drágulhat a kukorica.

A kalászosok aratását viszont már be is lehetne fejezni, hiszen a szemek beértek – mondta Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke. A vetés kétharmadán már végeztek a kombájnok, ám szerinte érthetetlen, hogy a maradék területen miért hagyják még kint a termést, az elmúlt napok melege kellően kiszárította a szemeket.

A búza ára a tavalyinál 5-15 százalékkal alacsonyabb. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) friss felmérése szerint megyétől és minőségtől függően 42–45 ezer forintot fizetnek tonnájáért. Vancsura József ugyanakkor említett olyan felvásárlót is, aki mindössze 36–38 ezer forintos áron szeretne idei búzát venni. A NAK azt javasolja a gazdálkodóknak, hogy az aratási időszakra jellemző nyomott felvásárlási árak miatt inkább raktározzák a betakarított termést, erre az országban bőségesen rendelkezésre állnak tárolókapacitások. A gabonaszövetség vezetője ezzel szemben csak a jó minőségű, étkezési búzával rendelkező termelőknek javasolja a kivárást, mert a takarmánybúza esetében egyáltalán nem számít arra, hogy a kereslet később élénkülne. Így, ha valaki nem használja ki az eladási lehetőségeket, azt kockáztatja, hogy rajta marad az áru.

A kukoricát a júniusi viharok is megtépázták, most pedig a kánikula szárítja ki
A kukoricát a júniusi viharok is megtépázták, most pedig a kánikula szárítja ki
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.