Csányi-eladások: terv szerint?

Csányi Sándor az elmúlt tíz napban külföldön tartózkodott, jelenleg is ott van, s normál kommunikációs eszközökkel (mobiltelefon, e-mail) nem volt elérhető. Az OTP elnök-vezérigazgatója ma éjjel érkezik vissza, így szerdán szólalhat meg legelőbb – tudta meg a Népszabadság a bankvezérhez közel álló forrásból. Információnk szerint az OTP elnöke már július 12-én, 13-án elutazhatott, vagyis vélhetően korábban döntött részvényei értékesítéséről, mint ahogy a kormány előállt az újabb ötlettel a devizahitelesek ismételt megmentésére, vagyis könnyen lehet, hogy döntésében ez nem játszott szerepet. Az utazás híre cáfolni látszik az MNO értesülését is, amely szerint Csányi megromlott egészségi állapotban volna, és emiatt a visszavonulását fontolgatná.

Az OTP már a múlt héten forró téma volt, miután Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter múlt kedden a Hír TV-nek nyilatkozott az újabb, devizahiteleseket mentő kormányzati tervről, amely – a legrosszabb forgatókönyv esetén – mintegy kétszázmilliárd forinttal rontaná a bank eredményét. Noha a részletekről még csak a héten tárgyal a kormány, a találgatások közepette a legnagyobb hazai bank árfolyama lefelé indult, s ezen bizony nem segített az, hogy múlt csütörtökön Csányi Sándor és a portfólióját kezelő társaság összesen 7,8 milliárd forintnyi OTP-részvényt értékesített. Vélhetően az eladói nyomás miatt újabb 5 százalékot veszített a bankpapír az értékéből. Másnap – múlt pénteken – viszont az elnök-vezérigazgató tranzakciójának híre okozott pánikot, és az OTP értéke néhány óra alatt 15 százalékot zuhant (majd a nap végére visszakapaszkodott 6 százaléknyit). Az hétfőn derült ki: az elnök-vezérigazgató pénteken is eladott, újabb hatalmas, 2,8 milliárdos OTP-részvénycsomagot értékesített.

Noha az már korábban kiderült: Csányi az agrárvállalkozásainak fejlesztésére fordítja a milliárdokat, többek közt egy gigavágóhidat építene fel, ezt a befektetők nem fogadták kitörő lelkesedéssel, azt gondolván: a vezérigazgató eladásai mögött más okok állnak. A Magyar Nemzet Online a hét végén azt írta – forrásmegjelölés nélkül –, hogy a bankvezér megromlott egészségi állapota miatt ezzel a tranzakcióval a visszavonulását készíti elő. A bank ezt azonnal cáfolta, ám a lap kitart álláspontjánál: megkeresték a németországi klinikát, ahol Csányi Sándort megoperálták. Az intézmény azt közölte a lappal, hogy rutinműtétet hajtottak végre a bank vezérigazgatóján. Ezt az MNO saját verziója megerősítéseként értékelte.

A felvetéshez tudni kell: Csányi és társasága korábban a bank részvényeinek egy százalékát birtokolta. A csütörtöki és pénteki tranzakciókkal ugyanakkor 0,18 százalékra olvadt a részesedése: neki összesen 10 ezer darab részvénye maradt, portfóliókezelő társaságának, a Bonitásnak 500 ezer darab. Csányi és cége összesen 10,6 milliárd forintra tett szert a bankpapír eladásából. Információink szerint a bankvezér agrárpiacon tevékenykedő vállalatcsoportjának, a Bonafarmnak csaknem ennyi tőkére van szüksége ahhoz, hogy megvalósítsa régóta dédelgetett tervét, s megépítse a hatalmas vágóhidat. Úgy tudjuk, a Bonafarm és a Pick már meg is állapodott erről Mohács városával, amely helyet ad a létesítménynek.

A történtek kapcsán az elemzői vélemények meglehetősen változatosak. – Megrendülhet Csányi vezérigazgatói pozíciója, ha a maradék részvényeket is eladja. A bankvezér további részvényértékesítéséről már pletykáltak a piacon, ezért már nem keltett meglepetést. Így a fő kérdés az, hogy a vezérigazgató által megtartott összesen 510 ezer részvénnyel mi lesz – mondja Gyurcsik Attila, a Concorde vezető elemzője.

– Az eladás dinamikája határozottan meglepte a pénzpiacot, ám ezzel együtt sem ingatja meg a vezérigazgató menedzsmentben betöltött pozícióját – véli ezzel szemben Német Sándor, a Buda-Cash kereskedelmi igazgatóhelyettese, hozzátéve: amíg a tulajdonosi kör bizalmát és támogatását élvezi, addig erős pozícióban marad. Külföldön bevett szokásnak számít, hogy a magas beosztásban lévők piacra dobják részesedésüket. Szerinte lehet, hogy Csányi egyébként is megtette volna ezt a lépést, csak hosszabb időn belül. A kereskedelmi igazgatóhelyettes úgy véli: az OTP számára ugyan rosszul fog hatni egy esetleges devizahiteles csomag, de az elkövetkezendő 5-10 évben ilyen mértékű bukás nem várható. – Ha a ma már borítékolható kormányzati intézkedések után a devizahitelek helyzetét sikerül stabilizálni, akkor nő a fizetési hajlandóság is, és a rossz hitelállomány sem fog gyarapodni, ami kedvezően is hathat az OTP-re – vélekedett.

Az OTP tegnap komolyabb mínusszal nyitott, de 12 óra után emelkedni kezdett, és végül a pénteki záróértéknél magasabb árfolyamon fejezte be a kereskedést, viszonylag alacsony forgalom mellett.

A bankvezér szerdán lesz legkorábban elérhető
A bankvezér szerdán lesz legkorábban elérhető
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.