A „siker” mégsem volt teljes

Lefejezte a márciusi hókatasztrófa az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt.-t, de az áldozatok csak a nyári kánikulában kerültek elő. A társaság vezérigazgatóját és üzemeltetési igazgatóját a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) július 19-én tette lapátra. Bakó Attila és Horváth Róbert munkaviszonyának megszüntetését hivatalosan nem indokolták, de vélhetően rossz úton jár, aki a két vezető kényszerű távozását csupán a használatarányos útdíjrendszer hó eleji bevezetését kísérő botrányokkal hozza összefüggésbe. A kirúgások mögött lapunk értesülései szerint egy másik, sokkal nagyobb „siker”, a március 15-i havazás katasztrófavédelmi kezelése áll.

Még akkor is, ha a közutas körökben azt tartják, Bakó Attila munkaszerződésében már a dokumentum 2010-es aláírásakor szerepelhetett a „bűnbak” feladatköre. A Betonút Zrt.-től igazolt szakember irányítása alatt ugyanis az ÁAK-ra a kormányváltás idején nehéz feladatok vártak. Köztük a 3,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsiknak a megtett kilométerek alapján számlázó elektronikus útdíjrendszer kiépítése. Amivel a társaságot alaposan be is fürdették. A kormány kétéves tétlenkedés után, tavaly szeptemberben adott szabad jelzést a 42 milliárd forint keretösszegű beruházás közbeszerzéséhez, a megvalósításra alig fél év maradt. A sztrádaüzemeltető azonban nem tudott leszerződni a győztes ajánlattevővel: a Getronics Magyarország Kft., alvállalkozói megzsarolására hivatkozva, visszalépett a projekttől.

Orbán Viktor miniszterelnök az útdíjrendszer tenderének bukása miatt nem volt boldog. Úgy fogalmazott: „Köszönjük szépen, nagyon jót szórakoztunk, jó mulatság volt, kiírtuk a pályázatot, beadták a cégek, elbíráltuk, szerződni akartunk, aztán nem írták alá. Még egyszer ezt a kabarét nem adjuk elő.” Aztán bejelentette, hogy az új útdíjrendszert a kormány „saját hatáskörben” építi ki, ami a gyakorlatban azzal járt, hogy a feladat előkészítése a már leszerepelt ÁAK-tól a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt.-hez került. És bár a július 1-jére kiépült, azóta is gyakorta hibásan számlázó, HU-GO névre keresztelt útdíjrendszer ellen berzenkedő közúti fuvarozók számára alighanem valamelyest elégtételt jelentene, a vezetők valójában nem emiatt válhattak kegyvesztettekké. Ha így lett volna, a vezérigazgató és stábja aligha remélhette volna a 2012-es eredmények után járó, a hírek szerint több millió forintos jutalmat az idén. Az ÁAK-nál úgy tartják, a társaság két vezetője a március 15-i hóesés utáni katasztrófahelyzetbe bukott bele. A Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetői ugyanis nem vették jó néven, hogy magyarázkodniuk kellett a 36-48 órára a hó fogságába került autók és utasaik miatt. És bár a katasztrófavédelem fellépését Pintér Sándor belügyminiszter kiválóra értékelte, egyetlen percre sem felejtették el, hogy az ÁAK vezetése nem állt a helyzet magaslatán a havazás idején. A társaság hóeltakarító gépeit is üzemeltető mérnökségek munkatársai legalábbis a nemzeti ünnep délelőttjén magukra maradtak. A katasztrófavédelmi gyakorlatokon máskor ünneplőben kávézó operatív irányító stábjuk, élén a vezérigazgatóval és az üzemeltetési igazgatóval, állítólag elérhetetlen volt. A folyosói pletykák szerint külföldön ünnepeltek. Ez pedig azzal járt, hogy a hatalmas havazás éjjelén saját területükön szolgálatot teljesítő munkagépek, utasítás híján, félnapos késéssel indultak el az M1-es autópályán rekedt, valóban segítségre szoruló autósok mentésére. Méghozzá úgy, hogy erre sem az ÁAK operatív stábja adott utasítást, a mérnökségek munkatársai szerint központjukban osztályvezetőnél magasabb beosztású vezetőt nem tudtak telefonvégre kapni. Bármi is az oka az ÁAK lefejezésének, a társaság új vezetőit egyelőre nem nevezték meg. A vezérigazgató és az üzemeltetési igazgató posztjának betöltéséről papírforma szerint az MFB-nek kell gondoskodnia.

Káoszt okozott a hóesés – most „vették le” a vezetőket az autópálya-kezelő éléről
Káoszt okozott a hóesés – most „vették le” a vezetőket az autópálya-kezelő éléről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.