Matolcsyék tovább vágnak

A héten a szokásosnál ismét nagyobb figyelem irányul a Magyar Nemzeti Bankra, kedden tartja júliusi kamatdöntő ülését a jegybank monetáris tanácsa. Az elemzői és piaci várakozások egyaránt újabb 25 bázispontos kamatvágást valószínűsítenek, ezzel már kerek négy százalékra mérséklődhet az irányadó ráta.

A legutóbbi kamatdöntés óta eltelt időszakban kedvezőbbé vált a nemzetközi környezet, erősödött a globális kockázatvállalási hajlandóság. A fentiek következtében csökkentek a hazai hozamok, a kockázati felár (CDS) többhetes mélypontra esett, és a forint is erősödött az euróval szemben. A júniusi döntés óta megjelent jegybanki nyilatkozatok szintén a kamatcsökkentési ciklus folytatását valószínűsítik. Matolcsy György jegybankelnök és két alelnöke, Balog Ádám és Gerhardt Ferenc egyaránt úgy nyilatkozott, hogy lát teret a további mérséklésre – fejtette ki Szaniszló Bálint, az OTP Bank elemzési központjának elemzője.

A Reuters felmérése is az alapkamat 25 bázispontos csökkentését vetíti előre. A gazdaság az első negyedévben kilábalt ugyan a recesszióból, de továbbra is gyengén teljesít, illetve az inflációs kilátások sem veszélyeztetik a jegybank háromszázalékos célját. A devizahitelesek megsegítésére kidolgozott új kormányzati tervnek tulajdonított kilengés a forint árfolyamában nem volt elég ahhoz, hogy az elemzők felülvizsgálják kamatcsökkentési várakozásaikat – idézi a felmérés megállapításait az MTI. A forint a tervről szóló hírek után kialakult 295-ös eurójegyzésen is erősebb árfolyamon áll az előző, múlt havi kamatvágás előtti szintnél.

A megkérdezettek szerint a kamatcsökkentési pálya 3,75 százalékon éri el mélypontját (vagyis a holnapin túl még egyszer vághat a jegybank), negyed százalékponttal alacsonyabban az előző, egy hónappal ezelőtti felmérésben jelzettnél. Az elemzők körében azonban többen úgy látják, hogy megfelelő piaci kondíciók esetén a mélypont még ennél is alacsonyabb lehet. A CIB Bank elemzői viszont egy további megjegyzést is tettek a kamatdöntéssel kapcsolatban. Egyértelmű – mondják –, hogy a jelzáloggal fedezett lakossági devizahitelek problémájának kezelése ügyében tett kormányzati nyilatkozatok új kockázatot jelentenek, amely szintén hatással lehet a monetáris politikára.

Vagyis átfogó, a bankok számára nagyobb terhet jelentő program erős forintgyengülést válthat ki, s ez véget vethet a kamatcsökkentési ciklusnak. A nemzetközi befektetői hangulatot a héten elsősorban az Egyesült Államok ingatlanpiacáról érkező friss adatok befolyásolják – állítják egybehangzóan a OTP és a CIB elemzői. A csütörtökön érkező statisztika most azért különösen fontos, mert Ben Bernanke Fed-elnök a többi között az építő ipar biztató helyzetével érvelt piac élénkítő programjának tervezett kivezetése mellett. Csütörtökön aztán a szenátus előtt már úgy fogalmazott, hogy ha a beérkező makroadatok nem lesznek kellően erőteljesek, tolódhat az eszközvásárlások havi keretösszegcsökkentése.

Elemzők szerint némileg csökkent a valószínűsége a szeptemberi indulásnak, a következő logikus időpont a szeptember utáni első, előrejelzést is hozó kamatdöntő ülés lehet, ami decemberben lesz esedékes. Érdemes tehát követni a különféle ingatlanpiaci mutatókat – fejtették ki az OTP szakemberei. A heti ázsiai adatok közül elsősorban a kínai feldolgozóipar teljesítményére kíváncsiak a befektetők. Az ország növekedése a második negyedévben tovább lassult. Ezzel összefüggésben a kormányzat jelezte: hajlandó visszafogottabb ütemű gazdasági gyarapodást is tolerálni, az előttünk álló években fontosabb lesz a szerkezeti átalakítás. Pénteken a kínai központi bank bejelentette, hogy a hét végétől az addigi kötött kereskedelmi kamatpolitika több elemét liberalizálják.

A lépés várhatóan erősíti a pénzintézeti rendszert, és a legális banki finanszírozás felé tereli a gazdasági szereplőket, ezáltal csökkenhet a lassan kezelhetetlen méretűvé váló árnyékbankrendszer súlya. Ez összességében javítja a növekedési kilátásokat. A HSBC szerdán megjelenő kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe a várakozások szerint egyelőre a szektor zsugorodására utaló, 50 pont alatti értéket mutathat. Ha ez mégsem így alakul, s kellemes meglepetés születik, az mindenképpen pozitív globális hangulatot eredményezhet.

Matolcsy György jegybankelnök egy miskolci előadása előtt
Matolcsy György, MNB elnök, Miskolc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.