Szeptembertől jön az olcsóbb iPhone?

Már ebben a hónapban megkezdődhet a legújabb iPhone gyártása, amit iPhone 5S-ként emleget a közvélemény – írják amerikai lapok. Van, aki azt is tudni véli, hogy a kamerában és a nagyobb kapacitású akkumulátorban tér majd el a jelenleg futó változattól.

A hírek szerint az Apple ősszel dobhatja piacra a legújabb okostelefonját, az olcsó iPhone is ekkor mutatkozhat be, amely 300-400 dollárba kerülhet majd, vagyis jóval kevesebbe, mint a jelenlegi csúcsmodell. A termelési tervek alapján a menedzsment optimista a termék iránti keresletet illetően, az elemzők azonban szkeptikusak, mert az olcsó iPhone még így is a középkategória felső sávjában helyezkedik majd el –legalábbis ára alapján. A keleti gyártók olcsó androidos készülékei közül a minőségibb modellek még messze ez alatt kaphatók.

Ami a jelenlegi modellt illeti, az iPhone gyártása a korábban becsült 25-30 millió darabos sáv felső határán alakulhat a szeptemberben záruló negyedévben, míg a következőben 50-55 millió darab körül alakulhat. Ebből ötmillió az iPhone 4S, a most készülő alsó kategóriás iPhone-ok 20 millió darabot tehetnek ki, míg az iPhone 5S 25 millió darabos gyártásban készülhet az elemzők szerint. Vagyis az Apple optimista hangulatban tervez.

Pedig az 5S a hírek szerint sok újítást nem tartalmaz, ráadásul kivitelezési és anyagminőségével sok felhasználó elégedetlen. Az olcsó iPhone ára miatt az elemzők szerint a fejlődő piacokon nem lesz versenyképes, noha pont ezeket a területeket kívánja elárasztani vele a cég. Ráadásul az olcsóbb iPhone-ok „kannibalizálhatják” a prémiummodell értékesítését, ami lejjebb viheti az árakat. Felmerül az a kérdés is: mi szükség van olcsó iPhone-ra, amikor a jelenlegi 4S modell hasonló áron kapható, s prémium minősége miatt könnyebben vihető be az új szegmensekbe?

Az Apple részvényesei leginkább az innováció megakadása és az erős okostelefon-piaci verseny miatt aggódnak, hiszen ezek már a cég profittermelő képességén is nyomot hagytak. Az elmúlt két negyedévben a nyereség már éves összehasonlításban csökkent.

Videomegfigyelőt vett a Panasonic

A Panasonic felvásárolja az egyik vezető európai video megfigyelő szolgáltatót, a Cameramanager.com-ot. A felhőalapú videomegfigyelő megoldások segítségével a webkamerák képét az arra jogosult felhasználók folyamatosan figyelhetik számítógépükön, okostelefonjukon, mindezt különösebb beruházás nélkül, mert a szerver- és szoftverhátteret a felhőalapú szolgáltatás biztosítja. A cég felvásárlása tovább erősíti a Panasonic meglévő biztonsági üzletágát, és összhangban van azon törekvésével, hogy kiterjessze felhőalapú szolgáltatásait az üzleti és lakossági piacra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.