A cégeknek emelik a rezsit

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) új elnökének a Magyar Közlönyben megjelent első számú rendelete – amelyre a hivatal tegnap hívta fel a figyelmet – megerősíti a januári tízszázalékos lakossági gázárcsökkentést.

Az amúgy meglehetősen összetett, 39 oldalas, július 26-án életbe lépő szabályból az általunk elért szakemberek első látásra azt szűrték ki, hogy az nagyjából valóban érvényben hagyja a lakossági tarifák rendszerhasználati díjelemének jelenleg hatályos szintjét. Egyszersmind azonban a nagyobb fogyasztók – jellemzően üzemek, cégek – bizonyos elosztási díjelemeit körülbelül tíz százalékkal emeli. A cégek számára ez a végső gáztarifában néhány százalékos gázáremelkedést eredményez, igaz, a nagyobbak ezt esetleg gázkereskedőjüknél lealkudhatják.

Januárban a szakértők a céges gáztarifákban nem tapasztaltak a lakosságihoz hasonló, tízszázalékos csökkenést. A most megszületett gázrendelet háttere, hogy a gáz- és áramszolgáltatók az év elején beperelték a MEKH elődjét, mert szerintük az jogszabályellenesen hagyta ki bizonyos költségtételeiket a januárra megállapított, tíz százalékkal csökkentett lakossági tarifáikból. Noha a Fidesz-kommunikáció szerint a kereset a januári áremelés eltörlésére irányult, vizsgálataink szerint a gázcégek keresete körülbelül egy, míg az áramcégeké legfeljebb öt százalékponttal csökkentette volna a januári tízszázalékos mérséklés szintjét.

Rá adásul bírói-hatósági döntéstől függően ennek visszamenőlegessége is kérdéses volt, és azt nem feltétlenül kellett volna a lakosságra terhelni. Mindenesetre a Fidesz a perre hivatkozva gyűjt aláírásokat „a rezsicsökkentésért”. A parlament a gázszolgáltatóknak kedvező elsőfokú ítéletek megszületése után olyan szabályokat hozott, miszerint az ár jogerős döntés esetén sem emelhető, de ilyen esetben a MEKH a januári tarifákat határozat helyett rendeletben erősítheti meg. Ez viszont bíróságon már nem támadható. Az áramcégek jogerős ítéletei márciusban, a gázcégeké május–júniusban születtek meg, és rendre a hivatal jogsértését állapították meg, az energiacégeknek adva igazat, egyszersmind felhívták a rendeletalkotásra a MEKH-et.

A mostani gázárszabály ennek nyomán született. Noha ez nem visszamenőleges hatályú, vagyis az árak július 26-án lépnek érvénybe, az általunk megkérdezettek nem számítanak arra, hogy ez bármiben módosítaná a január 1-jétől mostanáig kiszámlázott gázdíjakat. Bár áramügyben a jogerős ítéletek jóval régebben megszülettek, a hasonló villamosenergia-árra vonatkozó rendelet fura módon azóta sincs. Forrásaink ezt azzal magyarázták, hogy az áprilisban megalapított MEKH július 1-jéig ideiglenes vezetés alatt állt. A MEKH elnöke, Dorkota Lajos lapunknak azt ígérte, hogy az áramárakra vonatkozó rendelet szintén hamarosan megszületik.

Energiapályázat társasházaknak

Augusztus 15-től téglaépítésű társasházak energiahatékonysági felújítása, fűtéskorszerűsítése és megújulóenergia-források felhasználásának növelése céljából lakossági pályázatot hirdet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – tette közzé a tárca. A keretösszeg 834,2 millió forint. A pályázaton az 1971 előtt épült, legalább húszlakásos társasházak vehetnek részt. Támogatnak nyílászárócserét, árnyékolókat, hőszigetelést, épületgépészeti felújítást, elektromos korszerűsítést és a megújuló energiafelhasználás növelését is.

A felvehető, utólagos térítésű maximumösszeg lakásonként 750–900 ezer forint – a költségek 50-60 százaléka, házan ként 60 millió. A pályázatokat 2013. augusztus 15-től szeptember 15-ig vagy a keret lemerüléséig lehet benyújtani az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit K .-hez. Megfigyelők üdvözlik a kiírást, de felhívják a figyelmet: míg a mostani keretösszeg minden korábbinál alacsonyabb, addig a felkínált lehetőségek igen szélesek, illetve a támogatási arány is nagylelkűnek nevezhető. Így nagy valószínűséggel nemhogy napok, de percek alatt ki fog merülni a keret.

FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN
FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.