Telken belül a gázosok

A gázszolgáltatókra hárítaná a hálózat telekhatáron belüli felülvizsgálatának és esetleges felújításának költségeit a kormány – közölte Németh Szilárd rezsibiztos, Fidesz-képviselő.

A nemzetgazdasági tárca 19/2012. rendelete értelmében ez év december 31-ig felül kell vizsgálni a telekhatáron belüli, 1981 előtt vagy meghatározhatatlan időpontban üzembe helyezett földgázberendezéseket, vagyis a vezetékeket és a fogyasztói készülékeket. Jövőre a szabály az 1981 és 1993 közöttiek vizsgálatát teszi kötelezővé. Ezt követően a felhasználói berendezéseket5, avezetékeket 10 évente át kell nézetni.

A jelenlegi szabályok szerint a telekhatáron belül a gázmérőt leszámítva minden vezeték és készülék a lakó tulajdona, így állnia kell azok felülvizsgálatának, esetleges cseréjének költségeit is.

A képviselő javaslata szerint a fogyasztó választhatna, hogy ezt az állapotot a maga részéről megfelelőnek tartja, avagy a készülékeket leszámítva a telekhatáron belüli gázberendezéseket (alapvetően a gázcsöveket és a szabályozókat) átadná a szolgáltatónak. Ezért ellenszolgáltatás nem járna és bizonyos ellenőrzési többletjogokat biztosítana a szolgáltató számára. Ám ezért cserébe onnantól a gázelosztó fizetne a felülvizsgálatáért, sőt állnia kellene az esetleges felújítási költségeket is.

A képviselő elmondása szerint a felülvizsgálat jelenleg szabadáras, egy-egy lakás ellenőrzéséért az azt végző független vállalkozók néhány ezer, vagy akár több mint tízezer forintot is elkérnek. A szerelvények cseréje lakásonként nagyságrendekkel drágább, több tízezer vagy akár százezer forint is lehet.

Ezekről az árakról a jövőben a gázszolgáltatónak kellene megállapodnia mind a felülvizsgálatot, mind az esetleges felújítást végző vállalkozóval. Másik lehetőségként felmerülhet a szóban forgó költségek hatósági árassá tétele is – mondta.

A lakónak ugyanakkor ezután is állnia kell a kifejezetten általa megvásárolt gázkészülékei esetleges javítási vagy csereköltségeit. Németh Szilárd elmondása szerint a nemzeti fejlesztési miniszterhez címzett kormányrendeletből, amely nemsokára megjelenik a Magyar Közlönyben, törvény a parlament őszi ülésszakában születhet.

Addig is olyan pénzügyi alap létrehozását javasolják, amely segít a lakosságnak a felülvizsgálatok, illetve az előírt beruházások kifizetésében. A képviselő kérdésünkre elmondta, javaslatuk szerint egy évvel ki kellene tolni a felülvizsgálatok rendeletbe foglalt határidejét.

A GDF Sueznél a felvetés kapcsán lapunknak leszögezték: a gázberendezések felülvizsgálata jelenleg nem tartozik a gázelosztó feladatkörébe. Egy ilyen jellegű kötelezettség tehát újabb jelentős terhet jelent ró társaságukra, amely már most is veszteségesen működik. A Főgáz és a Tigáz megkeresésünkre nem kívánta véleményezni a felvetést, mondván, először szeretnék megismerni a javaslat konkrét tartalmát, az E.ON pedig nem reagált.

A háttérben ugyanakkor meglehetős eltérő értelmezéseket hallhattunk. A legtöbben a GDF Suezhez hasonlóan arra panaszkodtak, hogy csak a felülvizsgálat díja akár többmilliárdos terhet is róhat a fővárosi többségi tulajdonú Főgázon kívül már tavaly masszívan veszteséges gázszolgáltatókra. A 3,1 millió lakossági gázfelhasználóra vetítve a felülvizsgálat 4 ezer forintjával számolva 12,4 milliárd forint. Egy józan, lakásonként átlag 40 ezer forintos felújítási összeg pedig értelemszerűen 124 milliárdba fájna a cégeknek. Szintén gyakori panaszként hallhattuk a konkrét rendelet hiányát, vagyis hogy kinek menynyiért mit kell ellenőriznie. Mind gázszolgáltatói, mind lakossági forrásaink aggályaikat fejezték ki a házon belüli tulajdonviszonyok megosztásából származó esetleges jogi bonyodalmak miatt.

Noha a kezdeményezés nyilvánvalóan a Fidesz külföldi tulajdonú szolgáltatók ellen indított hadjáratába illeszkedik, hallottunk az ötletet illető bizakodó gázszolgáltatói véleményt is. Ez részint üdvözli, hogy ha a gázszolgáltató ingyen vagyont kap. Erre akár hitelt is felvehetnek, ami fontos lehet akár a rájuk terhelt felújítási szükséglet pénzügyi hátterének megteremtése végett. Másrészt, ha bármely ok folytán az eddigieknél több jogosítványt kapnak a lakásba való bejutásra, azt mindenképp üdvözlik, ugyanis a gázóra-leolvasási és -ellenőrzési lehetőségek kapcsán általában meglehetős elutasító fogyasztói magatartással találkoznak. Így viszont akár a gázlopásokra is könnyebben fényt deríthetnek.

Több jogot is kapnak a feladat mellé
Több jogot is kapnak a feladat mellé
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.