Fordulatok Londontól Frankfurtig

Történelmi mélyponton marad vagy az alá süllyedhet az euró kamata, s a vártnál tovább tarthat a monetáris lazítás Nagy-Britanniában is – jelezték csütörtökön Frankfurtban és Londonban, ahol új kommunikációs stratégiát is meghirdettek, mert az amerikai jegybank (Fed) lépéskényszerbe hozta európai partnereit.

Az európai tőzsdeindexek vad vágtába kezdtek csütörtök délután, ahogy a befektetők megértették: az Európai Központi Bank (EKB) és a Bank of England továbbra is támogatni kívánja a gazdasági fellendülést, s ezért kész hosszabb távra előretekintve útmutatást nyújtani, mi várható a kamatokban és a nem szokványos eszközök alkalmazásában. A piacokon nagy viharokat kavart az utóbbi hetekben, hogy a Fed viszont megpendítette, a javuló adatok fényében fokozatosan felhagy a havi 85 milliárd dolláros értékpapír-vásárlási programjával, s a szűkítés ütemét a munkanélküliségi ráta alakulásától, illetve a gazdaság általános állapotától teszi függővé.

Ennek nyomán viszont emelkedni kezdtek az államkötvényhozamok Európában is, Nagy-Britanniától Németországon át egészen az eurózóna perifériájáig, különösen a kormányválsággal küzdő Portugáliáig. A hozamemelkedés azonban nem más, mint monetáris szigorítás, amire a recesszióval küzdő Európában semmi szükség. Erre utalt a döntések sorát csütörtökön megnyitó Bank of England monetáris bizottsága, amely az új elnök, a kanadai Mark Carney debütálását megfejelte azzal, hogy szokásától eltérően közleményt adott ki az ülésről.

S egyértelműen utalt rá, hogy a piaci kamatok, jelesül egyes hozamok megemelkedését túlzottnak tartja, amely folyamat semmiképpen sincs összhangban a brit gazdaság állapotával. A jövő hónapban pedig részletesebb útmutatással hozakodik elő a testület a kamatokat és a nem szokványos eszközöket illetően. A befektetők számára az a lényeg, hogy a 0,5 százalékos irányadó kamat még sokáig a helyén marad. Akárcsak az eurózónában. Ezt sugallta kicsit később Frankfurtban Mario Draghi európai jegybankelnök is, aki a kommunikációs politikában elért fordulatnak minősítette, hogy a kormányzótanács elkötelezte magát az irányadó kamatok alacsonyan tartása vagy további csökkentése mellett.

Ebből világosan kiderül, hogy a kereskedelmi bankok számára a jegybanki betéti kamat negatív is lehet, hiszen most nullaszázalékos. A feltételekről és az időtartamról Draghi nem árult el semmit, de jelezte: az infláció irama – jelenleg mindössze 1,6 százalék –, a gazdaság állapota és a hitelpiac helyzete a meghatározó a továbbiakban. S bár a friss adatok a feldogozóipar éledezését jelzik, az elnök úgy fogalmazott: a gazdaságban egyelőre csak a romlás üteme mérséklődik, s a hitelezés sem állt még helyre. Vagyis az EKB még sokáig nem hagy fel a laza és támogató monetáris politikával.

Draghi nem szokványos eszközökkel készül
Draghi nem szokványos eszközökkel készül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.