Elértük a gödör alját

Alig változott a magyar gazdaság helyzete a Kopint-Tárki három hónappal ezelőtti előrejelzéséhez képest: stagnálás helyett most szerény, 0,3 százalékos bővülést prognosztizál.

Az új prognózisból kiderül, nem módosult a jövő évi 1,5 százalékos növekedési becslés. Leszögezik: a recessziónak alighanem vége, de fellendülésről, a fundamentális jellemzők érdemi javulásáról egyelőre nem lehet beszélni.

 – Csekély a tőkebehozatal a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika miatt, a beruházási ráta rendkívül alacsony szintre, 15 százalékra esett vissza – mondta Palócz Éva igazgató, aki szerint az autóipari fejlesztések lezárultával a feldolgozóipari beruházások is nagyot zuhantak. Igaz, a fejlesztések nyomán legalább remény van rá, hogy a járműgyártás fenntartja az exportot, ellensúlyozva az elektronikai cikkek kivitelének drámai csökkenését. Ám félő, hogy a jegybank hitelezést serkentő programja sem éri el a célt, vagyis a beruházások meglódulását. A kutatók szerint az első negyedévi kedvezőnek látszó GDP-adat gyenge bázis mellett a mezőgazdaság jobb teljesítményét és a készletfelhalmozást takarja.

A fogyasztás és a beruházás visszaesett, ám áprilisban és májusban az export megugrott, az ipari termelés is növekedésbe fordult. A belső kereslet némi élénkülésére számít a Kopint. A nettó reálbér 2,5 százalékkal emelkedhet, köszönhetően az 1,6 százalékos inflációnak. A hiány 2013-ban és 2014-ben is a GDP három százaléka alatt maradhat, az államadósság aránya az idén 80,8 százalékra emelkedik, jövőre 79,8 százalékra mérséklődik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.