Államfői vétó: a takarékért?

A köztársasági elnök több ponton sem ért egyet a takarékszövetkezeti rendszer átalakításáról szóló törvénnyel, ezért megfontolásra visszaküldte a parlamentnek. Áder János szükségesnek tartja a létrehozandó új integrációs szervezet és a Takarékbank, illetve a tagok közötti viszony szabályainak újratárgyalását a tulajdonkorlátozás indokoltságának és arányosságának szempontjából.

Az Országgyűlésnek azt is meg kell fontolnia, hogy a törvény összhangban van-e a hitelintézeti tevékenység megkezdéséről és folytatásáról szóló uniós irányelvvel. Annak vizsgálatát is ajánlja, hogy a törvény rendelkezései indokoltak-e és arányosak-e, és egyáltalán megfelelnek-e a tulajdonjogra vonatkozó alkotmányos követelményeknek.

Az államfő a részvényesi jogok maradéktalan érvényesülése érdekében vizsgálandónak tartja a törvényben meghatározott szervezetek feladat- és hatáskörére vonatkozó szabályozást. Áder János felülvizsgálni javasolja a takarékszövetkezetek jogorvoslati lehetőségeinek korlátozását, valamint a kormánybiztos törvénybe foglalt jogkörét is. Mindezeken túl a köztársasági elnök problémásnak tartja, hogy miközben az állam deklaráltan csak átmenetileg kíván meghatározó befolyást szerezni a takarékszövetkezeti szektorban, a jogszabály nem rendezi azt, hogy egy későbbi értékesítés előtt miként állítaná helyre a korábbi tulajdonosi jogokat.

Áder János észrevételei és kifogásai számos ponton érintik a szövetkezeti szektor tervezett újraszabályozását, és nem igazán látszik, hogy a törvény alapvető átalakítása nélkül miként lehetne orvosolni a most a köztársasági elnök által, de korábban a takarékszövetkezetek által is megfogalmazott problémákat és hiányosságokat. Tegnap Giró-Szász András kormányszóvivő az MTI kérdésére azt közölte, hogy a kormány mérlegeli az államfő észrevételeit, ám erre nem sok időt hagy magának a kabinet.

Amikor a köztársasági elnökhöz fordult, a legnagyobb szövetkezeti integráció, a 105 tagot tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) abban bízott, ha Áder János visszaküldi a törvényt, a parlament az őszi ülésszakig már nem foglalkozik a jogszabállyal, és így akár két hónap is marad arra, hogy a takarékszövetkezetek egyeztessenek a kormánnyal. (Mint arról beszámoltunk: a kabinet csak egyszer, múlt hétfőn egyeztetett a szektor képviselőivel, ezen a megbeszélésen azonban szóba sem került, hogy a kormány milyen alapvető változásokat tervez, miközben az erről szóló javaslatot másnap benyújtották a parlamentnek.)

Az Országgyűlés ülésterve alapján a képviselők pénteken újratárgyalják és ismét elfogadhatják a törvényt. Pozitív fejlemény, hogy a köztársasági elnök nemcsak meghallotta, de meg is értette a takarékszövetkezetek törvénnyel kapcsolatos kifogásait, a kormány pedig mérlegeli az államfő észrevételeit – reagált lapunk megkeresésére Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. (Az OTSZ és több, az integráción kívüli takarék is tagja a VOSZ-nak, a megállapodás szerint ebben az ügyben ez a szervezet képviseli a szövetkezeteket.) A jogszabályban több olyan elem is van, amely problémás, és további egyeztetést igényel. A takarékok továbbra is nyitottak arra, hogy egyeztessenek a kabinettel a rendszer átalakításáról – tette hozzá.

 

Demján: Irány a képviselőkhöz!

Levelet írt tegnap az integrációhoz tartozó szövetkezeti hitelintézetek vezetőinek Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke. Ebben arra kéri a vezetőket, hogy a rendelkezésre álló néhány napban keressék meg a területileg illetékes országgyűlési képviselőiket. Ismertessék a jogszabállyal kapcsolatos kifogásaikat, és kérjék meg őket, hogy azokra tekintettel döntsenek majd pénteken, a takarékszövetkezeti rendszer átalakításáról szóló törvény újratárgyalása során. A levél szerint a takarékok alapvetően négy dolgot kérnek: ne vegyék el tőlük a Takarékbankban lévő részesedésüket, ne korlátozzák a részvényekhez kapcsolódó jogokat, az új integrációs szervezet vezetőit a tagok, vagyis a szövetkezetek választhassák meg, és ne az állam jelölje ki a tisztségviselőket, az állam ne vegye el a jogorvoslat lehetőségét az integráció központi szerveivel, valamint az arra alapuló felügyeleti döntésekkel szemben. (Munkatársunktól)

 

Takarékszövetkezet Fóton.Nagy verseny várható a Takarékbankért
Takarékszövetkezet Fóton. Beássa magát a kormányzat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.