Kanadai a brit jegybankelnök

A kanadai Mark Carney személyében először vezeti külföldi szakember a 319 éves brit jegybankot, aki nem mellesleg George Osborne pénzügyminiszter külön győzködésére vállalta el a Bank of England elnöki tisztségét. A kellemes mosolya és mindig rendezett frizurája miatt gyakran George Clooney-hoz hasonlított szakembert rögtön bedobják a mélyvízbe, de őt magát nemigen lehet zavarba hozni: első munkanapján például metróval ment be dolgozni. Már az ő nevéhez fog fűződni a monetáris politikai bizottság csütörtökön délben nyilvánosságra kerülő döntése az irányadó kamatlábról, ami elemzők véleménye szerint Carney érkezésével is megmarad a történelmi mélységű 0,5 százalékos szinten.

A pénzügyi guru egyébként ügyesen tárgyalt, hiszen évi 874 ezer fontos (közel 300 millió forint) jövedelmet alkudott ki magának, ami mellesleg David Cameron kormányfő fizetésének majdnem ötszöröse, ám ezért elődjénél, Sir Mervyn Kingnél azért többet kell dolgoznia. A jegybank személyi állománya 3500 főre emelkedett azt követően, hogy a monetáris politika alakításán kívül, a Financial Services Authority, vagyis a brit pénzügyi felügyelet megszűnése óta ide tartoznak a pénzügyi stabilitást biztosító és a szabályozást ellenőrző funkciók is. Az alapkamaton túl az azonnali feladatok közé tartozik még a lemondott Paul Tucker elnökhelyettes utódjának kiválasztása. A tapasztalt pénzügyér volt az elnöki poszt várományosa, ám a Liborbotrány beárnyékolta a tekintélyét. Ugyancsak bejelentette távozását a monetáris politikáért felelős Charlie Bean, aki jövőre vonul nyugdíjba.

A Harvardon és Oxfordban végzett Mark Carneyt, a Bank of Canada eddigi vezetőjét – aki a Goldman Sachs bankháztól került korábbi tisztségébe –, nemzedéke legtehetségesebb központi bankáraként tartják számon. Bár a Bank of England lényegesen nagyobb és bonyolultabb intézmény, az új főnök dolgát megkönnyíti a brit gazdaság érezhető élénkülése az utóbbi időben. Ettől függetlenül munkáját már most fokozott érdeklődés övezi, mert Carney a hírek szerint híve a könnyítés politikájának, – vagyis amikor a központi bank pénzt pumpál a piacokra –ám a monetáris bizottság kilenc tagja közül hat nem híve ennek.

Mark Carney kinevezésének akad egy másik pikantériája is, mégpedig felesége, a nem kevésbé képzett közgazdász, a lánynevét használó Diana Fox személyében. A brit származású szakember ugyanis szókimondásáról híres, s rendszeresen jelentkezik a világhálón környezetbarát termékeket értékelő blogjával. A közösségi portálokon nyilvánosságra hozott üzenetei szerint pedig rokonszenvezett a világszerte, így Londonban is sok zavart okozó a gazdasági egyenlőtlenségek ellen fellépő Occupy mozgalommal.

Mark Carney útban a monetáris tanács első megbeszélésére. Metróval a Citybe
Mark Carney útban a monetáris tanács első megbeszélésére. Metróval a Citybe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.