Ádertől kérnek segítséget a takarékok

A takarékszövetkezetek Áder Jánoshoz fordultak a múlt kedden a parlamentnek benyújtott és rendkívüli sürgősséggel, csütörtökön már el is fogadott törvény miatt, amellyel a kormány átalakítja a szektor működését, s lényegében államosítja a szövetkezeti hitelintézeteket. A legnagyobb takarékszövetkezeti integráció, a 104 takarékot és a Takarékbankot tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) az Alkotmánybíróságon és uniós fórumokon is kész keresni az igazát, ha Áder Jánosnak nem lenne elég a kifogásaikat tíz oldalon át soroló levelük.

A szövetséget meglepte az új szabályozás kialakítása, melyet semmilyen szakmai egyeztetés nem előzött meg. Az érintettek nem ismerték a törvénytervezet szövegét, sőt benyújtásának szándékáról sem tudtak. Noha a takarékszövetkezetekkel kapcsolatos kormányzati stratégia kialakításának folyamatában az első közös egyeztetésre épp múlt hétfőn került sor az OTSZ tagszervezetei és az illetékes Vojnits Tamás kormánybiztos között. A takarékok álláspontja szerint a jogszabály több pontján súlyosan sérti az alaptörvény rendelkezéseit, valamint a szövetkezeti közösség érdekeit.

A szövetséget megdöbbentették a törvény szövegében a takarékszövetkezeti szektor gyenge helyzetére, munkatársainak felkészületlenségére, a nem megfelelő intézményvédelemre, hosszú távon a takarékok további működésének veszélyére utaló megállapítások. A takarékszövetkezeti integráció a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) által elismert és a legmagasabb minősítési kategóriába tartozó intézményvédelmi szervezettel rendelkezik. Az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap (OTIVA) által biztosított hitelintézeteknél az OTIVA húszéves fennállása alatt soha nem kellett az Országos Betétbiztosítási Alapnak helytállnia befagyott ügyfélpénzek miatt. Az elmúlt években bekövetkezett takarékszövetkezeti problémák (Jógazda, Soltvadkerti Takarékszövetkezet) nem a takarékszövetkezeti integráció tagintézményeinél keletkeztek – hívja fel a figyelmet az OTSZ.

Az integráció megfelelő hitelkereslet esetén jelentős aktivitásra képes. A végtörlesztés keretében a devizahiteleket kiváltó forinthitelek csaknem harmadát nyújtotta 2012-ben. Fejlett informatikai háttérrel és kártyaelszámolási rendszerrel rendelkezik, amelyet központi bankja, a Takarékbank fejleszt és üzemeltet. Az integráció folyamatosan nyereséges, tőkeellátottsága és likviditása biztosítja az üzletmenetet, és az üzleti volumen további bővítését is lehetővé teszi.

– Önmagában az integráció megújításával nincsen probléma. Azt is el tudjuk fogadni, hogy nincs szükség négy külön szövetségre, illetve intézményvédelmi alapra. A kormány azonban nem egyeztetett a takarékszövetkezetekkel a rendszer átalakításáról, az elfogadott jogszabály pedig nem élvezi a takarékok támogatását – mondta lapunknak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára. (Az OTSZ, illetve több, az integrációhoz nem tartozó takarék is tagja a VOSZ-nak.) Az OTSZ és a VOSZ partner a rendszer megújításában, egy jó együttműködésben a takarékok is érdekeltek, ahogy abban is, hogy minél hatékonyabban és szervezettebben működjenek, de ennek nem az a módja, hogy az állam minden döntési jogosítványt magához von – tette hozzá. Azért kérték a köztársasági elnöktől, hogy a törvényt küldje vissza a parlamentnek, mert a nyári jogalkotási szünet alatt, az őszi ülésszakig így lenne két hónap arra, hogy egy konszenzuson alapuló, minden fél számára elfogadható jogszabályt fogadjon el az Országgyűlés. Amennyiben Áder János mégis aláírná a jogszabályt, akkor az Alkotmánybíróságnál és az uniós fórumokon keresnek jogorvoslatot.

Dávid Ferenc és Demján Sándor keresi az igazát
Dávid Ferenc és Demján Sándor keresi az igazát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.