Amerika lép, Európa botladozik

Az új amerikai adatok feltételezett hatásai miatt megnyugodtak csütörtökre a nemzetközi részvénypiacok, miután a megelőző napokban az indexek idegesen ugráltak le és fel, aszerint, hogy a befektetők hogyan értelmezték Ben Bernanke amerikai jegybankelnök múlt heti szavait s az azóta elhangzott magyarázatokat.

Ha a Fed visszavonul a laza monetáris politikából, akkor a sérülékeny eurózóna központi bankja (EKB) inkább további lazításra kényszerülhet az amerikai hatásra a periférián megugró állampapírhozamok miatt. Friss adatokban bővelkedett a hét az Egyesült Államokban, ám a legfontosabbnak mind közül a nemzeti össztermék (GDP) alakulásának felülvizsgálata bizonyult szerdán, amikor kiderült, hogy az első három hónapban éves szinten az amerikai gazdaság nem 2,4, csupán 1,8 százalékkal bővült a lanyha lakossági fogyasztás miatt.

Ebből viszont a piacon arra a következtetésre jutottak, hogy a Fed talán mégsem fogja vissza a havi 85 milliárd dolláros értékpapír-vásárlási, likviditásbővítő programját. Ám csütörtökön kiderült, hogy májusban megjött a háztartások vásárlási kedve, miközben a munkanélküli-segélyért folyamodók száma is nagyjából a prognosztizált mértékben csökkent. A tartós cikkek rendelésállománya a reméltnél is jobban alakult a múlt hónapban, s az új lakások értékesítése szintén kedvező.

Vagyis az amerikai gazdaság növekedik, de visszafogott ütemben. A kérdés pedig, hogy meddig támogathatja a jegybank a gazdaságot, továbbra is kérdés. A múlt héten Ben Bernanke arról beszélt, hogy az év vége felé meg lehet kezdeni a pénzteremtő program szűkítését, majd a jövő év közepén akár le lehet zárni, ha az adatok ezt megengedik. A nyilatkozat nagy vihart okozott a tőzsdéken és az állampapírpiacokon.

Az amerikai tízéves papírok hozama is megemelkedett, ám e nyilatkozatnak a legfőbb kárvallottjai a feltörekvő országok, ahonnan kezdenek visszavonulni a pénzbőséget kihasználni akaró, de túlzott kockázatokat vállaló befektetők. S kárvallott az eurózóna is, amely eleve recessziótól szenved, de egyben az amerikai jegybank által keltett piaci mozgások áldozata is. A spanyol és az olasz államkötvényhozamok ismét kapaszkodnak felfelé, igaz, a német hozammal együtt, így azért a különbség nem növekszik. Ám ezzel együtt a római kormány régóta nem kényszerült olyan magas hozamot kínálni, mint a tízéves kötvények csütörtöki aukcióján. S egyértelmű, hogy a hozamok felfelé araszolása szigorítja a kamatfeltételeket, amire semmi szükség sincsen, így nagy nyomás nehezedhet újra az Európai Központi Bankra, hogy könnyítsen a politikáján.

A minap azt mondta Mario Draghi, az EKB elnöke, hogy az intézmény nem hagy fel a támogató politikával, s nyitott minden új elképzelésre. A piacok megnyugtatását szolgálta William Dudley, a New York-i Fed-tag bankelnöke, aki csütörtökön már sejteni engedte, ha a gazdaság nem hozza a várt teljesítményt, akkor a programot meghosszabbíthatják.

A dallasi tagbank elnöke, Richard Fisher viszont Londonban azt fejtegette, hogy a helyzet most hasonló ahhoz, mint amikor 1992-ben Soros György és más befektetők támadást intéztek az angol font ellen. Csakhogy a Fedet a piac nem tudja falhoz állítani, s lebeszélni a program fokozatos szűkítéséről, hiszen a jegybank nem folytathatja ezt a politikát a végtelenségig. Vaddisznók módjára viselkednek a mai pénzemberek – mondta Fisher. – Ha gyengeséget, rossz szagot észlelnek, rögtön odagyűlnek.

A jegybanki beavatkozás korlátait elemezte a minap a bázeli Nemzetközi Elszámolások Bankja (BIS), a jegybankok jegybankja is, amely szerint a növekedés akadozásának nem monetáris politikai, hanem más okai vannak. Az adósságok és deficitek mérséklése, valamint a strukturális reform a megoldás. Közgazdászkörökben ez a nézet nagy vitát váltott ki, hiszen sok szakértő szerint éppen a megszorítás miatt nincs növekedés.

De az adatokból arra a következtetésre is lehet jutni, mint jutott Robert Samuelson a The Washington Postban, hogy a rendkívül alacsony kamatok teremtette olcsó pénz sem hozott nagy áttörést: az amerikai fellendülés üteme mindössze évi kétszázalékos, a fele az 1960 utáni felívelési periódusoknak. Az ok: a mostani válságban mindenki óvatosabb lett. A demográfiai változások, az egészségügyi és a nyugdíjrendszert övező bizonytalanságok nem ösztönzik a fogyasztást. S a kilencvenes évek növekedési forrása, a technológiai fejlődés is akadozik. A Fed mutatta ki, hogy a termelékenység 1995 és 2004 között évente 3,1 százalékkal javult, s ennek felét az információs technológia adta. Ám 2004 és 2012 között az éves ütem 1,6 százalékra esett, s az említett szektor már csak harmaddal járult ehhez hozzá.

Ben Bernanke szavait figyeli az egész piac
Ben Bernanke szavait figyeli az egész piac
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.