Vége az Aranykor magánnyugdíjpénztárának

Az egyik legjobban teljesítő magánnyugdíjpénztár is kénytelen lehúzni a rolót.

Újabb magánnyugdíjpénztár húzza le a rolót. Hiába a tavalyi szép teljesítmény, az Aranykor Nyugdíjpénztár magánága a végelszámolás mellett döntött keddi közgyűlésén. A mintegy 2800 tag kilencmilliárd forintos megtakarítását érintő eljárás szeptember elsejével indul.

A törvényi szabályozás értelmében, aki addig jelzi az Aranykornál váltási szándékát, az még most átléphet valamelyik, még működő pénztárba. A többiek szeptemberben kapnak levelet a végelszámolótól az eljárással kapcsolatos tudnivalókról, teendőkről, és onnantól harminc napjuk lesz eldönteni, hogy pénzüket egy másik kasszára vagy inkább az államra bízzák – az utóbbi esetben lényegében lemondanak megtakarításukról. Ám bármelyiket választják is, vagyonuk már csak a végelszámolás lezárultával kerül át, addig az Aranykor kezeli. Aki nem dönt időben, és kicsúszik az említett egy hónapból, automatikusan visszakerül a tisztán állami nyugdíjrendszerbe.

Az Aranykor egyébként az egyik legjobban teljesítő magánnyugdíjpénztár volt tavaly. A három választható portfólióból kettőnél is a legmagasabb hozamot termelte tagjainak, a klasszikus 15,5, a kiegyensúlyozott 18,8 százalékos nyereséget hozott, míg a növekedési portfólió a kasszák között a második legtöbbet, 18,5 százalék hozamot könyvelhetett el. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adatai szerint a pénztár az elmúlt tíz évben átlagosan évi 6,5–7,1 százalék közötti hozamot termelt portfóliótól függően, ez idő alatt az átlagos infláció 5,1 százalék volt, vagyis nemcsak megőrizte, de növelte is a tagok megtakarításának reálértékét.

Az idei évet még tíz magánnyugdíjpénztár kezdte meg, ám ebből háromnál, az Aegonnál, az Ersténél és az OTP-nél már tavaly elindult a végelszámolás, a Pannónia közgyűlése pedig a múlt héten döntött úgy, hogy a magánnyugdíjpénztár befejezi működését. Utóbbi pénztárnál a végelszámolás július elsejével indul.

A még működő öt magánkasszából négynél, a Budapestnél, az ING-nél, az MKB-nál és a Szövetségnél lapunknak nemrég úgy nyilatkoztak, hogy a korábban felhalmozott tartalékokból, valamint a tagok, illetve a pénztár mögött álló pénzügyi csoport támogatásából továbbra is fenn kívánják tartani a kasszát, nem gondolkodnak végelszámolásban. Az AXA-nál viszont úgy fogalmaztak, hogy ha a jogalkotó nem változtat a jelenlegi szabályozáson, és az AXA-csoport megvonja támogatását a pénztártól, a kassza kénytelen lesz a végelszámolás mellett dönteni. A végelszámolással kapcsolatban kerestük tegnap az Aranykor vezetését, a pénztárnál mára ígértek tájékoztatást a magánág megszűnéséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.