A boltoknak maradhat esély a túlélésre

A tavaly áprilisi benzinárcsúcs, a márciusi zord időjárás és a reálbérek emelkedése is szerepet játszott a kiskereskedelem forgalmának áprilisi meglódulásában – derül ki az immáron végleges adatokból. Sokakat meglepett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amikor áprilisra szóló előzetes becslésében 3,4 százalékos kiskereskedelmiforgalom-növekedésről adott számot. A szektor forgalma 2006 óta szinte folyamatosan csökken (az elmúlt öt év legjobbja 2011 volt, amikor csak stagnált), és a tendencia folytatódása látszott az idén az első negyedévben is.

A KSH most közétett részletes áprilisi adatközlésében megerősítette a 3,4 százalékos növekedésről szóló mutatót, és ugyan a naptárhatással kiigazított index esetében lefelé korrigált (3,3 százalékról 3,1 százalékra) ez a lényegen nem változtatott.

A részletes adatokból az derült ki, hogy a forgalom nem várt növekedését három tényező együttes hatása okozhatta. Egyrészt jelentősen ugrott meg az üzemanyagok eladása: 6,5 százalékkal, a KSH adatai szerint. Ennek oka a tavalyi bázis: az üzemanyagok ára 2012 áprilisában ért el új rekordot (a benzin átlagára ekkor 451 forint volt), míg az idén, a negyedik hónapban ennél jóval olcsóbb (424 forint) volt. Ugyan a kutaknál ugyanannyit fordítottak tankolásra, mint tavaly (133 millió forint körüli összeget), ez az árcsökkenés miatt a termék forgalmának mennyiségi növekedését hozta magával.

Emelkedett az élelmiszerboltok forgalma is (3,5 százalékkal), amit viszont már egyértelműen a reálbérek növekedése okoz. Mint az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) kommentárjában felhívta rá a figyelmet: 2013. január–április között az élelmiszerek és élvezeti cikkek az átlagnál jobban drágultak. A szervezetnek úgy tűnik, több pénzüket a vásárlók elsősorban élelmiszerekre fordítják. Az igazi hasznot a fogyasztók számára a rezsicsökkentés hozza – vélekednek, és leszögezik: a reálbérek 2 százalékkal, a reáljövedelmek, itt már a nyugdíjasok is számítanak, is emelkedhetnek. A szövetség szerint, ha a trafikrendszer indulása nem okoz piaci zavarokat – erre azért van esély –, a gyenge évkezdet ellenére akár túl is lépheti a tavalyi szintet a forgalom volumene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.