A rezsicsökkentés elérte a szippantókat is

A földtörvény mellett még egy sor gazdasági témájú jogszabályról szavaztak tegnap a képviselők. Július elsejével csökken a szennyvízszippantás ára, a január végi díjakhoz képest tíz százalékkal kell majd kevesebbet fizetni. (Júliustól lesz olcsóbb a kéményseprés, a víz, a csatorna és a szemétszállítás díja, valamint a PB-gáz ára is, ezekről már korábban döntött a parlament.)

Akinek esetleg már csak ennyi hiányzott ahhoz, hogy összespóroljon legalább ötmillió forintot, az most majd nyithat akár egy Stabilitás Megtakarítási Számlát. Az erre befizetett pénzből ugyan csak forintban kibocsátott állampapírt lehet vásárolni, ám aki elég türelmes, öt év után a hozamokkal együtt adómentesen veheti ki a pénzét. A számlán elhelyezett összeg a befizetés időpontjában megszerzett jövedelemnek minősül, vagyis azonnal legálissá válik. A bank az adóhivatalnak (NAV) a befektető azonosítása nélkül szolgáltat csak adatokat, tehát a NAV felé anonim lesz a számla.

Örülhetnek a helyi és a körzeti televíziók, illetve ezek nézői is. Ezek a csatornák tegnap három év haladékot kaptak az analóg földfelszíni sugárzás lekapcsolására, így a digitális átállással ráérnek 2017 végéig. A belvárosi szórakozóhelyek ellenben nem türelmet, hanem egy új közterhet kaptak a törvényhozóktól. Augusztustól a belvárosi önkormányzatok felügyeleti díjat vethetnek ki a területükön éjszaka is működő, szeszes italt árusító szórakozóhelyekre. A köznyelvben csak romkocsmaadóként emlegetett elvonás mértéke naponta és vendégenként legfeljebb 20 forint lehet. Módosította a parlament a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló törvényt. Fideszes képviselők javaslatára a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságokat kivették azon cégek közül, amelyeknél a hivatal elnöke és elnökhelyettese jogviszonyának megszűnése után egy évig nem helyezkedhet el. A hivatal élén július elsejével lesz változás: az elnöki széket Dorkota Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője veszi át Horváth Pétertől.

Nem voltak ilyen előzékenyek a kormánypárti képviselők Szász Károllyal, a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) elnökével, valamint alelnökeivel (Sáray Éva és Balogh László), illetve a PSZÁF mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület elnökével (Nadrai Géza). A formálódó új jegybanktörvénybe tegnap beemelt módosító értelmében az ő hathavi végkielégítésükre is kivetik a 98 százalékos különadót, így lényegében majd egyhavi bérrel távozhatnak szeptember végével, amikor a tervek szerint megszűnik a PSZÁF, és tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank veszi át. Cserébe nem kell kivárniuk az eddig előírt hat hónapot, és akár azonnal elhelyezkedhetnek olyan, Magyarországon működő gazdasági társaságnál, amely a felügyelet alá tartozó tevékenységet végez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.