Új trafikok európai dohányárakkal, régi pénztárgéppel

Feladta eredeti tervét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), hogy július elsején online adatkapcsolatra képes pénztárgépekkel felszerelten induljon az árusítás az új trafikokban. Ahogy azt is, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. az első doboz cigaretta eladásának pillanatától beleláthasson a trafikok forgalmába.

Az NDN honlapján szerdán különösebb felhajtás nélkül felbukkant egy közlemény, amelyben az azt kiadó NFM úgy fogalmaz: nem követ el törvénysértést a koncessziótulajdonos, ha nem rendelkezik online adattovábbításra alkalmas pénztárgéppel. Az NFM ugyan elismeri: a trafiktörvény, illetve a dohánykoncessziós szerződés kötelezővé teszi az elektronikus adatszolgáltatást a kereskedőnek, ám csak az után, hogy az ezt részletező kormányrendelet megszületik. Mivel a rendelet még csak előkészületi fázisában van, a trafikosok nem követnek el törvénysértést, ha nem online kasszával indítják el az üzletüket – vonja le a logikus következtetést az NFM.

Készülődnek a nyitásra az egyik szolnoki trafikban. A választékkal biztosan nem lesz baj
Készülődnek a nyitásra az egyik szolnoki trafikban. A választékkal biztosan nem lesz baj

Mást nagyon nem is tehet a minisztérium: egy héttel a rendszer indulása előtt ugyanis továbbra sincs a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) által elfogadott, illetve az NDN Zrt. által is ajánlott pénztárgép. A tárca közleménye ugyanakkor arra figyelmeztet: készletnyilvántartó rendszerrel mindenképpen rendelkeznie kell a trafikosnak. Igaz, az egyelőre rejtély, hogy pontosan mit és hogyan kellene nyilvántartaniuk, mert az NDN azóta semmilyen erre vonatkozó információt nem osztott meg az érintettekkel.

Az NFM és az NDN ezúttal sem vesztegette a szót arra, hogy miért nem sikerült időre elkészülni legalább az online adatszolgáltatási kötelezettségről szóló részletes kormányrendelettel, s hogy miért csúszott el immár menthetetlenül a pénztárgépek engedélyeztetési procedúrája. A piacot ismerők szerint ennek hátterében az állhat, hogy az NDN-nél nem sikerült időre kiépíteni az 5400 trafikból érkező adattömeg befogadására alkalmas számítógépes hálózatot. Ezzel kapcsolatban az NDN úgy nyilatkozott: előkészítés alatt van a rendszer.

A jelenlegi helyzetben a trafikosok vagy PC-alapú, készletnyilvántartóval ellátott pénztárgépbe ruháznak be, ami ugyan nem olcsó mulatság – félmillió forintnál is többe kerül –, ám később, ha az NDN végre előáll a technikai elvárásaival, vélhetőleg csak finomhangolni kell a rendszerüket. Piaci információink szerint a koncessziótulajdonosok bő harmada döntött ilyen pénztárgép beszerzéséről, azaz kétezer üzletbe kerül ilyen drágább kassza július elsején. A trafikosok nagyobb része viszont olcsó, 30-40 ezer forintba kerülő hagyományos pénztárgépet vett, amellyel nehézkes lesz az adminisztráció, ráadásul az átmeneti időszak leteltével ki is lehet dobni a fölöslegessé váló berendezést.

Árban közelítünk már Európához

Jelentős drágulás jöhet heteken belül a cigarettapiacon. A Napi Gazdaság információja szerint július 15-től már alkalmazni kell a korábbi négy- helyett a tízszázalékos árrésszabályt, amellyel a trafikosok garantált nyereségét emelte meg a fideszes Lázár János kezdeményezésére a parlament, s amelynek eredményeként a nyugat-európaiakhoz közeli szintre emelkedik a honi kereskedésben a cigaretta ára. Az egyelőre nem világos, hogy a gyártók ebből mennyit hárítanak át a vevőkre, ám előfordulhat, hogy a teljes költségnövekedés meglátszik majd, ami egy doboz 850 forintos cigaretta esetében 120 forintos drágulást jelentene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.