Nincs megegyezés a Mol-gáztárolók sorsáról

Három hónap alatt nem tudott megállapodni az állam a Mollal a vállalat többségi tulajdonában álló stratégiai gáztároló megvásárlásáról.

Tegnap lejárt a Mol többségi tulajdonában álló stratégiai gáztároló állami megvásárlására a két fél által március 22-én kitűzött 90 napos határidő. Ám nem történt semmi. A nemzeti fejlesztési tárca megkeresésünkre közölte: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az MMBF Földgáztároló Zrt. 51 százalékos tulajdonosi részesedése megvásárlását megalapozó, értékelő elemzéseket készít elismert nemzetközi és hazai tanácsadók bevonásával. Az ár- és finanszírozási kérdéseket idő előttinek ítélték. Az eredményről megfelelő időben tájékoztatást adnak. A Mol megkeresésünkre nem reagált.

Noha a kitűzött határidők elfelejtése nem az első eset, némi zavart okozhat, hogy Lázár János, Bencsik János és Rogán Antal Fidesz-képviselő tavalyi indítványa nyomán július 1-jétől minden hazai gáztároló állami tulajdonúvá minősül át. Ez az E.ON 4,3 milliárd köbméteres kereskedelmi egységeire nagyjából elmondható ma is, hisz megvásárlásuk folyamatban van, bár még nem tudni, miből.

A 2009 végén átadott algyői, 1,2milliárd köbméteres stratégiai és 700 millió köbméteres kereskedelmi gáztároló üzemeltetését végző MMBF Zrt. viszont most is 73 százalékban a Molé. míg 27 százalék a hazai gáztársaságok tulajdonában álló, jelentős állami befolyású Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség tulajdonában áll.

A Mol a hírek szerint az elmúlt években sikertelenül igyekezett túladni a részén, mivel a Fidesz-kormány rontotta az üzletág jövedelmezőségét. A szakminiszter akár 600 millió köbméterre is csökkentheti a stratégiai készlet mértékét, a kormány közel 400 millió köbmétert kitároltatott kereskedelmi célból, idén pedig a lakosságtól már nem szedik be a rendszer fenntartására szolgáló díjat, ami harmadával csökkentette az évi 20 milliárdos bevételeket, és még lehetne sorolni az intézkedéseket.

A Fidesz-kabinet szemet is vetett az eszközre. Március 22-én Németh Lászlóné miniszter, az MSZKSZ és a Mol képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy a szükséges vagyonértékelések elvégzése után, akkortól számított 90 napon belül megkötik a tulajdonát ruházási szerződést.

Vita nyilván az árról alakulhat ki. Értesülésünk szerint a Mol vagyonrészének értékét százmilliárd forint fölé taksálja. A Fidesz-képviselők törvényszövege fellebbenti az ajándékozás lehetőségét is, amiért a tulajdonos társaságiadó-kedvezményt kaphat. Ha a két fél július 1-jéig nem tudna megegyezni, a tulajdonosnak – vagyonértékelés alapján – kártalanítás jár.

Forrásaink szerint az a nemrég elfogadott módosítás, hogy tárolót zálogba is lehet adni, az ügylet előkészítését szolgálta. A vételár fedezetéhez kötvénykibocsátás is szóba kerülhet. A szándéknyilatkozat alapján az MSZKSZ 49 százalékra emelné tulajdonrészét, de a szervezetnél kérdéseinkre azt tanácsolták, figyeljük inkább a honlapjukat.

A Mol Szőreg-1 jelű algyői gáztárolója
A Mol szőregi gáztárolója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.