Vége a nyereséges éveknek

Évek óta először veszteséges volt tavaly a Magyar Posta. Az állami vállalat 200 milliárd forintot közelítő árbevétel mellett hárommilliárd forintot meghaladó mínuszt zsákolt be 2012-ben. A postásoknál kinéz egy leépítés is.

Fordulóponthoz érkezett a Magyar Posta Zrt.: a társaság 2012-es beszámolójában – évek óta először – veszteséget mutatott ki. Ennél is érdekesebb, hogy a mintegy 33 ezer főt foglalkoztató állami vállalat látszólag felkészült egy komoly létszámcsökkentésre is. Az adatok alapján vesztett a postán az állam is, a költségvetés az osztaléknak mondhat búcsút ismét.

Időre lesz szükség, hogy kiderüljön: az állami posta valóban rosszul jött ki az elmúlt esztendőből, vagy mindez azért van, mert a társaság valamilyen fontos célra tett félre a kasszában. Bárhogy is legyen, a számok azt mutatják, a Magyar Posta 192,9 milliárd forintot meghaladó árbevétel mellett 3,369 milliárd forint mérleg szerinti veszteséggel zárta az elmúlt évet. Ami nem kis bukta a 2011-es kimutatásban szereplő kétmilliárd forintot meghaladó eredményhez képest. És nem mutat jól az üzemi eredmény sem. A 2,4 milliárd forintot meghaladó veszteség legalábbis egy olyan vállalatnál, amely egy évvel korábban még majdnem 2,8 milliárd nyereséget hozott össze üzemi szinten, nem sok jóra utal.

Bizonyára megvan az oka, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. illetékesei áldásukat adták a posta 2012-es „eredményeire”. És nem háborogtak azért sem, hogy a cégük saját tőkéjében megtestesülő majd 74 milliárd forintos állami befektetés az idén sem fial, osztalék megint nem lesz. Feltételezhető, hogy az állam vagyonával sáfárkodók keze nem rezzen, és mindig pontosan tudják, mit és miért csinálnak. Így azt is meg tudják magyarázni, hogy rendhagyónak számító vesztesége mellett a posta miért is tett céltartalékba 14,2 milliárd forintot, és ebből mit szolgál az a mintegy 4,2 milliárd, amit a társaság az „egyéb várható kötelezettségekre és költségekre” tett félre.

Kérdeztük erről a postát, de zavarba ejtően semmitmondó választ kaptunk. Apáti-Tóth Kata szóvivő annyit adott írásba: a „Magyar Posta Zrt. a törvényi előírásoknak megfelelően, a könyvvizsgáló által auditált mérlegbeszámolót – a jogszabályok által meghatározott tartalommal és határidőre – közzétette. Ezzel a Magyar Posta eleget tett tájékoztatási kötelezettségének.”

Hogy ennél több elvárható-e egy közpénzből gazdálkodó, alkalmasint négymilliárd forint felhasználásáról makacsul hallgató állami vállalattól, mindenki eldöntheti. A postások azonban jól teszik, ha éberen figyelnek, munkáltatójuk ugyanis másról sem beszél. Például arról, a főpostások ceruzája miért fogott szokatlanul vastagon a foglalkoztatáshoz kapcsolódó céltartalékok meghatározásakor. A társaság beszámolójában konkrétan az olvasható: a „létszám racionalizálással, valamint a 40 éves szolgálati idővel rendelkező nők kedvezményes nyugdíjba vonulásával összefüggésben felmentési bérre járulékokkal együtt” kerekítve 2,8 milliárd, a végkielégítésre és járulékaira összesen 339,9 millió forint céltartalékot képeztek.

Hiába érdeklődtünk azonban, hogy ez a gyakorlatban mekkora létszámcsökkentésre nyújt majd fedezetet, érdemi választ nem kaptunk, be kellett érnünk a posta szóvivőjének már idézett mondataival. A postások alighanem megérdemelnék és örülnének annak, ha időben megtudnák, mi vár rájuk.

A Magyar posta is betette a pénzét
Zsákbamacskát árul a Magyar Posta: a dolgozók még nem tudják, mire számíthatnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.