Jön föl a mélyből az építőipar

Harmadik hónapja nő folyamatosan az építőipar teljesítménye, ami áprilisban 9,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot. A Központi Statisztikai Hivatal által közölt adat minimálisan marad el a márciusi 9,9 százaléktól. Az első négy hónapban a hazai építőipari kibocsátás 6,3 százalékkal múlta felül a 2012-es időszak hasonló adatát.

Pusztán a számok alapján a javulás jelentősnek tűnhet, de a képhez hozzátartozik, hogy az egy évvel ezelőtti bázis igen alacsony volt, így kisebb lendülettel látványosabb eredményt tudott produkálni az építőipar. Az ágazatot ezúttal is a zömmel uniós forrásokból finanszírozott vasútépítési és infrastruktúra-fejlesztő beruházások vitték előre, de az épületszerkezet-építés volumene is nagyobb volt, mint egy évvel ezelőtt. A szektor két vizsgált összetevője egyaránt javított teljesítményén: az épületek építése – idetartoznak a stagnáló lakásberuházások – 7,4 százalékkal, a minden mást magába foglaló egyéb építmények építése 12,6 százalékkal volt nagyobb a 2012. áprilisinál.

A két számjegyűhöz közelítő növekedési tempó egyelőre arra elég, hogy lassan behozza lemaradását az építőipar, amely 2010 áprilisában a mainál még 20,3 százalékkal termelt nagyobb értéket.

Fordulatról egyelőre azért sem lenne szerencsés beszélni, mert az áprilisban feladott új megrendelések összértéke 13,1 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi időszakétól. A 105,7 milliárd forint értékű új szerződésállománynál alacsonyabbat legutóbb novemberben mértek. Az első négy hónapban az ágazat teljes megrendelésállománya mindössze 34 milliárddal gyarapodott, s 603,5 milliárdot tett ki az időszak végén. E két adat egy évvel ezelőtt 66,4, illetve 522,6 milliárd forint volt, pedig már akkor azt mondták, hogy ennél mélyebbre már nem süllyedhet az ágazat. Megjegyzendő, hogy iparági tapasztalatok szerint a megrendelések 10-15 százaléka különféle okok miatt papíron marad, azaz nem követi kivitelezés. A lakásépítések mélyrepülését az ipari létesítmények – például a múlt héten avatott győri új Audi-gyár – kivitelezése sem tudja ellensúlyozni, emiatt az épületek építésére vonatkozó szerződéseknél még mindig 12,7 százalékos a mínusz, miközben az infrastruktúrát szolgáló építményeknél már 25,8 százalékos az éves pluszmegrendelés volumene.

Az említettek miatt az adatokat fenntartással kell kezelni – jelezte Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke, aki ugyanakkor kifejtette: örülnek annak, hogy az elmúlt hat és fél évben először fordul elő, hogy egymást követő két hónapban emelkedett az építőipari termelés értéke valamennyi építményfőcsoportnál. A szakszövetség a tagvállalatok körében végzett felmérés alapján nem vár érezhető javulást az első fél évben –mondta az MTI-nek Koji László.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője szerint áprilisban már az időjárás is kedvezett az építőipari munkák megkezdésének, ez magyarázza a márciushoz képest mért 1,4 százalékos havi bővülést. Az eddig megismert adatok alapján úgy vélte, az idén pluszba kerülhet az építőipar teljesítménye, amire 2005 óta nem volt példa.

Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője az építőipar javuló teljesítményét a kormány intézkedéseire vezette vissza, szerinte ezek közül a legfontosabb az adminisztratív terhek csökkentése volt, de a lánctartozások elleni fellépést is a kabinet sikereként könyvelte el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.