A Microsoft megveszi a Nokiát?

Összeállni látszik a kép a Nokia háza táján, könnyen elképzelhető, hogy az egykor piacvezető finn telefongyártó az amerikai Microsofthoz menekül a túlélés reményében. Ehhez azonban alighanem el kellene adnia az egyik leánycégét, a Siemenssel közös Nokia Siemens Networksöt (NSN), amely valaha szintén szép nyereséget hozott a mobil hálózati infrastruktúrák szállításával, de manapság inkább csak viszi a pénzt. Nem mellesleg az NSN komoly befektető Magyarországon is, kutatás-fejlesztési központjukban több száz magasan kvalifikált mérnök dolgozik. A vállalat közel 58 ezer alkalmazottat foglalkoztat, tavalyi árbevétele 13 milliárd euró volt.

A kiszivárgott értesülések szerint a Nokia mint tulajdonos előrehaladott tárgyalásokat folytat a Nokia Siemens Networks eladásáról. Ezzel kapcsolatban már korábban is felröppentek találgatások, most azonban bennfentes információkra hivatkozva az került nyilvánosságra, hogy egyre közelebb lehet a tranzakció, s a Siemens már több pénzügyi befektetővel is felvette a kapcsolatot. Állítólag tárgyaltak a TPG-vel, a KKR-rel és a Blackstonenal. Fontos tudni, hogy az NSN sok fejlesztésben van benne, tehát pénzügyi gyengélkedése ellenére még komoly potenciál van benne, s mára a Siemens is megerősödött ahhoz, hogy újra önállóan próbálkozzon a mobilinfrastruktúrák piacán, ahol azelőtt is komoly játékos volt, hogy egy csónakba szállt a Nokiával. Igaz viszont az is, hogy ma már olyan dinamikus, tőkeerős és innovatív szereplőkkel is meg kell küzdenie, mint a kínai Huawei, amely eltökélten készül a nyugati piacok meghódítására, s már az eddig a nyilvánosságot kerülő alapító elnök, Ren Zhengfei is megmutatta magát, hogy arc is kapcsolható legyen a cég nevéhez. A másik kínai, az állami ZTE is nagy erőkkel nyomul a piacon.

Az NSN vevője tehát komoly kockázatot vállal, de egy biztosan felfutó piacra lép be, de ez már nem kell hogy érdekelje a Nokiát, amely a cég eladásával megszabadulhatna az elmúlt években inkább csak veszteséget termelő vállalattól, másrészt némi pénz is állna a házhoz. A cég piaci értékét a tulajdonában álló szabadalmak miatt 7-8 milliárd euró körülire taksálják, ennek fele landolna az egykor fakitermeléssel és papírgyártással is foglalkozó finn Nokia számláján. Bennfentes információk szerint egyébként az a lehetőség is felmerült, hogy tőzsdére is vihetnék a céget, ahelyett, hogy pénzügyi befektetőknek adnák el.

Egy ilyen cég pedig már érdekes lehetne a redmondi Microsoft számára is, amely továbbfejleszthetné a Windows Phone termékvonalat. Ezzel a Microsoft pedig magához köthetné a Nokiát, az egyetlen olyan nagy gyártót, amely a Windows Mobile platform mellett tette le a voksát, amelynek vissza kell hódítania stabil piaci pozícióit az okostelefon szegmensben. A megjelent hírek hatására a Nokia árfolyama enyhén emelkedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.