A földcsatát is a kormány nyerte

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, az erről szóló dokumentumot Orbán Viktor miniszterelnök írta alá Győrffy Balázzsal, az érdekképviselet vezetőjével.

Az agrárkamara konzultációs jogait és célkitűzéseinek, feladatainak állami támogatását taglaló megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt sorolta, hogy Magyarországot, a hazai gazdálkodókat és a fogyasztókat miként védte meg a kormány. Elöljáróban leszögezte, hogy a kormány az összes fontos agrárcsatát megnyerte. A magyar termőföld a magyarok kezében fog maradni – hangoztatta, ezt garantálja az elfogadásra váró új földtörvény, amelyen lényegesebb módosításokat már nem terveznek, s amely szerinte összhangban marad az uniós joggal.

Az új földtörvény hatálybalépése után megszűnik a külföldiek termőföld-vásárlási moratóriuma, de a spekulánsok hiába nézték ki maguknak az olcsó, zsíros, biztos jövőt jelentő magyar földet, nem reménykedhetnek abban, hogy megszerezhetik azt. A zsebszerződéseknek pedig még a lehetőségét is kizárták.

Orbán tisztában van azzal, hogy több olyan államnak ez nem lesz ínyére, amelyek gazdái, tőkebefektetői, spekulánsai kinézték maguknak Magyarországot befektetési lehetőségként vagy saját nyugati gazdaságaik keleti meghosszabbításaként kezelik. Diplomáciai csatornákon át folyamatosan érkeznek az ezzel kapcsolatos panaszok – ismerte el a kormányfő, de ezek nem befolyásolják a döntéseiket.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország mezőgazdasági ország, a magyaroknak a génjeikben van a gazdálkodás, a birtokgondozás, a földhasznosítás minden ösztöne, a magyar gazdavilág pedig ígéretes jövő előtt áll, csak előbb a nemzeti kishitűséget kell legyőznie. A kis- és középbirtokosok megerősítése jelenti a jövő útját, de nagybirtokok is maradnak, igaz, méretükben és tulajdonosi körükben egyaránt korlátozottan.

A termőföldek maximum húsz százaléka lehet nagybirtok, s ezek – főszabályként – állami tulajdonban maradnak. A nagybirtok alapmérete 1200 hektár, de bizonyos feltételek esetén legfeljebb 1800 hektár lehet.

A következő, 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszakban Magyarországnak ítélt agrártámogatások célba juttatásához új rendszert kell létrehozni, mert jelen formájában a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nem alkalmas erre a feladatra. Fontos szerephez jut viszont ebben az agrárkamara, amelyet mezőgazdasági ügyekben a magát gazdabarátnak valló kormány fontos konzultációs partnerének tekint.

Orbán Viktor a fogyasztók megóvásáról is szót ejtett. Mint mondta, az élelmiszer-biztonsági hatóság meg tudja védeni a fogyasztókat a rossz minőségű, dömpingáron érkező, egészségtelen élelmiszerekkel szemben. Végezetül Győrffy Balázs szólt arról, hogy a kormány támogatásával a hatékony agrár-lobbitevékenységet kiviszik Brüsszelbe, oda, ahol a fontos döntések születnek.

Orbán: A nemzeti kishitűség gátolja
Orbán: A nemzeti kishitűség gátolja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.