Mínusz Nokia, plusz Mercedes

Első ránézésre biztatóan alakult áprilisban a magyar gazdaság teljesítménye, ám ha kicsit jobban megnézzük a számokat, hamar kiderül, hogy azért ennyire nem jó a helyzet.

Sokat lendített a mutatón, hogy idén több munkanap volt áprilisban, mint tavaly, ezt a hatást kiszűrve máris csak 2,9 százalékos növekedést mutat a statisztika. Hasonló mértékben torzítja azonban az adatokat az alacsony bázis is, vagyis az, hogy 2012 negyedik hónapjában jelentősen csökkent az ipar teljesítménye, éves összevetésben három százalékkal. (Tavaly márciusban jelentette be a Nokia, hogy csökkenti a termelést magyarországi gyárában, és elbocsátja 2300 dolgozóját.) Mindent összevetve tehát az ipar teljesítménye a két évvel ezelőtti szintre állt vissza. A hazai ipar támasza továbbra is a kivitel, a belső kereslet csökkenése fékezi az ágazatot.

Az ipari export az idei év első négy hónapjában 2,9 százalékkal, ezen belül is áprilisban kiugró mértékben, 14,2 százalékkal gyarapodott 2012 azonos időszakához viszonyítva. – Ez egyértelmű tendencia. Emellett az egyáltalán nem mondható örömtelinek, hogy a belföldi piac roppant gyenge keresletet támaszt, hiszen az elmúlt 12 hónapból mindössze egyszer fordult elő, hogy növekedett a hazai forgalom az előző évi eredményekkel összevetve – magyarázta a számokat lapunknak Németh Dávid, a K & H Bank vezető elemzője. Az ugyanakkor kedvező fejlemény, hogy az előző hónaphoz hasonlítva az elmúlt öt hónapból négyben emelkedést regisztrált a KSH – tette hozzá. Az ágazatok teljesítményét figyelve sok meglepetés nem történt. A legnagyobb bővülést a feldolgozóipar, ezen belül a kecskeméti Mercedes-gyár indulásának köszönhetően a járműgyártás 20,4 százalékkal, a gépek és berendezések előállítása 7,4 százalékkal produkálta, vagyis továbbra is a magyar gazdaság motorjának tartott szektorok adják a növekedés döntő részét.

A KSH jelentése rámutat: áprilisban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben regisztráltak termelésbővülést, míg négyben csökkenést. Utóbbi eredményeknek is lehet azonban örülni. A több hónapja tartó két számjegyű visszaesés után áprilisban csupán 2,9 százalékos csökkenést mértek a második legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában. Németh Dávid szerint egyébként az év második felében a mostanihoz hasonló, öt százalék feletti ipari termelésbővüléseket is lehet majd látni, ami részben szintén a gyenge bázis hatására lesz visszavezethető, miután tavaly az év második fele igen csúnyára sikerült. Véleménye szerint az éves átlagos ipari termelés így is 3–3,5 százalék között lehet majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.