Csúszik az egyéni számla

Aligha írják jóvá az idén a magánnyugdíjpénztári befizetéseket az egyéni nyugdíjszámlákon – ebben az évben a számlák kialakítására is nehezen kerülhet sor. Egyelőre ugyanis csak az uniós forrást biztosították ahhoz az informatikai rendszerhez, amely a számlákat kezelné. A legjobb esetben ősszel, ám valószínűbb, hogy csak az év vége felé kezdik kiépíteni a rendszert. Évek is eltelhetnek, mire a magánpénztári befizetéseket jóváírják, ehhez ugyanis adategyeztetésekre lesz szükség. Ami e nélkül is meglesz, az az idei befizetések kimutatása – ezt azonban már most is megnézheti az, akinek van ügyfélkapus bejelentkező kódja.

Április elején kisebb vihart okozott Varga Mihály gazdasági miniszter, amikor az ATV-ben azt mondta: a nyugdíjrendszer változásai nem indokolják, hogy az egyéni számlákon jóváírják a korábbi magánpénztári befizetéseket. Arra utalt: az új szabályok szerint az egyéni számlás rendszerben csak a 2013-tól befizetett járulékokat kell nyilvántartani. A nyilatkozatból parlamenti vita és közfelháborodás lett, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője másnap bejelentette: a nyilvántartás csak az első lépés, ám már 2013-ban jóváírják a magánpénztári befizetéseket az új egyéni számlákon.

Most azonban úgy néz ki, mégis Vargának lett igaza. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján kedden jelent meg az a felhívás, amely az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságnak (ONYF) szól: 1,3 milliárd forintot kap uniós forrásból, hogy a számlák rendszerét kialakíthassa. Az ONYF saját forrásból készíti el a 2013 utáni befizetéseket nyilvántartó rendszert. Ez a mai, az ügyfélkapus bejelentkezéssel elérhető nyilvántartás lehet, de az új, milliárdos rendszer sem tud majd ennél sokkal többet. A leírás szerint az új nyilvántartásnak külön honlapja lesz, a nyugdíjbiztosító irodáiból is elérhető lesz majd az adatbázis, és az adóbevallások beérkezését követően alkalmas lesz az éves adategyeztetésre. A projekt harmadik lépcsője alapozza meg az egyéni nyugdíjszámlák létrehozását. Az ONYF 2013-as nyilvántartását alkalmassá teszik arra, hogy a korábbi elektronikus adatokat is feldolgozza, másrészt ezeket fel is töltik majd – de csak lassan. A projektleírás tartalmazza azt, amit eddig is lehetett tudni: a korábbi adatokat visszamenőleg is egyeztetni kell. Igazi egyéni számlákról csak ezek végén lehet beszélni. Mint arról beszámoltunk, a nyugdíjbiztosító idén kezdte el ezt a munkát, és várhatóan jövő év végén végez az 1955 és 1959 között születettek adatainak egyeztetésével. Az új informatikai rendszertől az egyeztetések gyorsulását is várják, ha ugyanis ezzel az ütemmel haladnának, 2030-ra jutnának el azokig, akik 1999-ben álltak munkába.

Ugyan az igazi egyéni számlák létrehozása nélkül semmi értelme a magánpénztári befizetések jóváírásának, de erre az új rendszer alkalmas lesz. Így a magánpénztári befizetések sokszor önmagukban állnak majd – de teljesülhet a politikai ígéret. Ám valószínű, hogy nem idén. Az uniós pályázati kiírás szerint a projekt lezárása 2014. június 30-án várható. Ez is szűk határidőnek tűnik azonban. Az NFÜ felhívása után az ONYF-nek megvalósíthatósági tanulmánnyal alátámasztott, részletes pályázati anyagot kell készítenie. Erre egy hónap van, ezt követi a bírálat. A forrás elnyerése után az informatikai munkát közbeszerzésen kell meghirdetni. Ez újabb hatvannapos pályázati idő – ha uniós beszerzést kell lebonyolítani (ami valószínű), akkor további feladatok vannak, például a minőségbiztosító bevonása. A legegyszerűbb eljárással számolva is legalább három hónap telik el a szerződéskötésig.

Megfeszített munkával ősszel kezdődhet el a rendszerfejlesztés, valószínűbbnek tűnik azonban, hogy az idén erre már nem kerül sor. Persze elképzelhető, hogy az elektronikus útdíjrendszer kiépítéséhez hasonlóan ez is „nemzetbiztonsági szempontból kiemelt beruházás” lesz, és így le lehet faragni a határidőkből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.