Almából szól az internetes rádió

A már szinte kötelezően elvárt meglepetés nélkül ment le az Apple fejlesztői konferenciájának legfontosabb eseménye, amelyen Tim Cook vezérigazgató ismertette, milyen újdonságokkal rukkol elő a piacon a társaság a következő hónapokban. A befektetők kissé csalódottak voltak: a helyi idő szerint délelőtt tízkor kezdődő prezentációt követően a nap végéig tíz dollárt ereszkedett az Apple tőzsdei árfolyama a 442 dolláros szintről, miközben a Nasdaq enyhe emelkedésben volt. Az iTunes Radio, a közösségi funkciókkal az eddigieknél jobban integrált iOS 7 mobil operációs rendszer és az új Mac gépek nem jelentettek különösebb szenzációt – ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne garantált a piaci siker, amiben eddig sem volt hiány.

Tim Cook nem is volt rest a számok ismertetésével: az App Store-ban például 900 ezer alkalmazás közül válogathatnak a felhasználók, a cég eddig tízmilliárd dollárt fizetett ki hatmillió fejlesztőnek, míg az App Store felhasználóinak száma 575 millió környékén jár. A Mac gépek eladása az elmúlt öt év átlagában évi 15 százalékot növekedett, miközben a PC-piac sokkal lassabban bővül – igaz, utóbbi nagyságrendekkel nagyobb. Mindenesetre az Apple gépekre is jön az új operációs rendszer, a Mavericks. Átvették a Windowshoz hasonló multitasking lehetőséget, a fájlok címkézhetők lesznek, és fejlődik a többképernyős mód. Előbbi egy mappákon felüli csoportosítási rendszert jelent majd.

Az operációs rendszert úgy írták meg, hogy kímélje a processzort, az Apple mérései szerint 72 százalékkal csökkentheti annak terheltségét, és takarékosabban dolgozik majd a Safari böngésző – processzor és memória terén – is, ezeknek köszönhetően pedig többet bírnak az akkumulátorok. Jönnek az új MacBook Air modellek: a 11-es ötórás üzemideje kilencre, míg a 13-as esetében a hét óra 12-re nő. Vagyis egy feltöltéssel ki lehet húzni egy tengerentúli repülőutat akkor is, ha a turistaosztályon nincs csatlakozó. A gépekbe már az Intel új, Haswell csipjeit szerelik, melyek energiatakarékosabb működést biztosítanak, miközben a grafika 40 százalékkal gyorsabban frissül. A gépek árcéduláján az összeg nem, sőt: a 11-es esetében kivezetik a 64 gigás változatot, helyette 128-as és 256-os lesz, ami viszont azt jelenti, hogy a 128-as annyiba kerül, mint eddig a 64-es, a 256-os viszont drágább lesz, mint az eddigi 128-as – a matekozásban az Apple mindig is erős volt.

A profi felhasználóknak érkezik az extravagáns Mac Pro, elképesztő teljesítménnyel, és a 4K-s, extra felbontású kijelzőket is kezeli majd. A 300 millió felhasználóval rendelkező iCloud és az iWork még jobban integrálódik, az Apple a Google és a Microsoft irodai webalkalmazásaival szeretné felvenni a versenyt. Az iCloud windowsos gépeken is elérhető lesz, igaz, mára az Office 365 is elérhető Macre ugyanazzal az előfizetéssel.

A nagyközönség számára ősszel érkezik az iOS 7, az iPhone és iPad új operációs rendszere. Tim Cook szerint az iPhone-tulajdonosok kétszer annyit használják mobiljukat, mint az androidosok, és ezt a különbséget a hetes széria csak tovább fokozza majd. Az iOS 7 praktikus újdonságokat és új dizájnt hoz, forradalmi innovációt viszont nem jelent. Mindenki várta az iTunes Radiót is, amely először csak az Egyesült Államokban lesz elérhető az iOS 7 megjelenésekor, induláskor ingyen, bár reklámokkal mixelve. Az Apple eddig is a világ egyik legjelentősebb zenei viszonteladója volt, mióta elindította az iTunes Store-t, forradalmasítva az online zeneletöltést. Az iTunes Radio ennek egyfajta fapados változata – korlátlan zene, kevés letöltés, rosszabb minőség, némi reklám, viszont mindezt nagyon kevés pénzért.

Debütált a PS4

A számítógépes játékok és konzolok világméretű seregszemléjén, a Los Angelesben megrendezett Electronic Entertainment Expón (E3) mutatta be a Sony új generációs játékkonzolját, a PlayStation 4-et (PS4), amely sokat változott a több mint öt éve kapható elődhöz képest, ráadásul olcsóbb lesz annál: az európai uniós piacokon négyszáz eurós áron lesz elérhető. Az idei karácsonyi szezonban egyszerre kerülhet a boltokba a PS4 és a Microsoft Xbox One is, az E3 szakmai rendezvényein mindkét cég kiterítette a kártyáit és látszik, hogy teljesen más utakon járnak. Az Xbox One lényegében nem létezik majd online kapcsolat nélkül, és a Microsoft nagyon szigorú feltételekhez köti a használt játékok kereskedelmét (a felhasználók szerint lényegében ellehetetleníti), addig a Sony ellentétes irányba mozdult, azzal, hogy lényegében nincsenek komoly, ilyen jellegű korlátozások.

A Sony a PS4-ről először idén februárban közölt részleteket, s már akkor kiderült, mi lesz a legfontosabb technikai újítás: a japánok nem fejlesztik tovább házon belül a dollárszázmilliókért kifejlesztett Cell processzort, helyette x86 alapokra helyezi át a konzolt, akárcsak a versenytárs. Akkor magát a konzolt még nem, csak az új Dualshock játékvezérlőt mutatta meg a Sony, amely már mozgásérzékelőket és egy sor extrát tartalmaz. Az új gép az előző verzióhoz képest szögletesebb házban dolgozik, nyolcmagos AMD processzor, 8 GB memória, egy 500 gigabyte-os merevlemez alkotják a rendszer főbb elemeit.

Az iOS 7 mobil operációs rendszer ikonjait mutatják be a cég fejlesztői konferenciáján
Az iOS 7 mobil operációs rendszer ikonjait mutatják be a cég fejlesztői konferenciáján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.