Ugrásra készek a biztosítók

Az ártérben álló házakra nem fizetnek, egyébként általában zökkenőmentesen zajlik a kárrendezés, ha mindent megtettek a károk megelőzéséért.

A biztosítók még nem kaptak kárbejelentést a dunai árvízzel kapcsolatban, az első megkeresésekre a hét közepétől lehet számítani – mondta tegnapi tájékoztatóján Gorda Zsolt. A Magyar Biztosítók Szövetsége lakásbiztosítási bizottságának elnöke szerint a társaságok onnantól 24 órás ügyfélszolgálattal, online és helyszíni kárbejelentési ügyintézéssel állnak ügyfeleik rendelkezésére. Az utóbbi napokban már több biztosító is jelezte, hogy megerősített ügyfélszolgálattal, gyorsított ügyintézéssel készül az árvízre. A cégek szükség esetén előleget folyósítanak, illetve, ha ez indokolt, meghatározott időre fedezik a lakásbérlet költségeit is – jellemzően addig, amíg az ingatlan újra lakhatóvá válik, de legfeljebb néhány hónapra, fél évre.

A lakásbiztosítások az ártérben épült házakra, illetve az azokban elhelyezett vagyontárgyakban keletkezett károkra nem nyújtanak fedezetet. A nem ártéri ingatlanok esetében ilyen gond nincs, ám jó, ha tudjuk, a teljes kárösszeg kifizetésének feltétele, hogy a biztosított minden tőle jogosan elvárható intézkedést megtegyen a kár csökkentése érdekében. – A tapasztalatok szerint a kárkifizetések zöme problémamentesen zajlik ugyan, de a kármegelőző, kárenyhítő intézkedések elmulasztása esetén előfordulhat, hogy a biztosító az árvízkároknak csak egy részét fogja megtéríteni – hívja fel a figyelmet Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége elnöke.

A vízre érzékeny berendezéseket, ingóságokat például a veszélyeztetett területekről (udvar, garázs, alagsor, földszint) az áradással várhatóan nem érintett helyre (magasabb polcra vagy adott esetben az emeletre) kell áttelepíteni. Ha az árvíz az egész ingatlant veszélyezteti, lehetőség szerint gondoskodni kell az ingóságok elszállításáról is. Kevesen tudják, hogy az alagsorban eleve csak polcon lehet vagyontárgyat tárolni. Ha egy felhőszakadás miatt önti el a víz az ingatlant, akkor is elvárás a biztosítók részéről, hogy ezek az ingóságok legalább 15-30 centiméter magas emelvényen álljanak.

Amennyiben az áradás a lakóingatlant is veszélyezteti, a további balesetek és károk elkerülése érdekében az áramtalanításról is gondoskodni kell. Ha lehetőség van rá, az ajtók, alacsonyan elhelyezett egyéb nyílászárók eltömítésével meg kell kísérelni, hogy a víz lehetőleg ne találjon utat az ingatlan belsejébe. Amennyiben a káreseményt nem lehet elkerülni, a károsodott eszközt, berendezést a kárszemle időpontjáig meg kell őrizni, ezzel is megkönnyítve a kárfelmérést. Ugyanakkor nem szabad elfeledni azt sem, hogy a legfontosabb nem a tárgyak, hanem az életek megóvása. Ezért egy esetleges kitelepítési határozat ellenében senki ne próbáljon a vagyontárgyak védelme miatt a helyszínen maradni – tette hozzá Papp Lajos.

A biztosítók a hét közepétől számítanak az első kárigények benyújtására
A biztosítók a hét közepétől számítanak az első kárigények benyújtására
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.