S & P: Amerika jobban teljesít

A Standard & Poor’s (S & P) két évvel azután, hogy általános megrökönyödést keltve megvonta a lehető legjobb adósbesorolást az Egyesült Államoktól, most értékelte az azóta megtett kormányzati intézkedéseket és javított az amerikai adósságminősítésen. Igaz, azt még korainak látta, hogy az AA+ fokozatot ismét AAA-ra módosítsa, de a korábbi besoroláshoz fűzött negatív kilátást stabilra változtatta. A Moody’s és a Fitch Ratings ezzel szemben ma is fenntartja a tripla A-s besorolást, igaz, a leminősítés veszélyét hordozó negatív kilátás mellett.

A New York-i tőzsdenyitást megelőzően kiadott közleményében az S & P azt írta, hogy az Egyesült Államok esetében kevesebb, mint egyharmados egy rövid távú leminősítés esélye. Indoklásuk szerint a gazdaságpolitikában beállt kedvező fordulat, az adóbevételek növekedése és a költségvetés helyzetének stabilizálódása áll a mostani lépésük hátterében, igaz, eközben az adósságplafon körüli megegyezés hiányát is a politikai pártok fejére olvassák. Mint megjegyzik, a költségvetési folyamatok javulása nem eredményezhet lazítást, azaz a fiskális szigort továbbra is fenn kell tartani. A világ legnagyobb hitelminősítőjének előrejelzése szerint a GDP-arányos államadósság stabilan 84 százalék környékén mozog majd a következő két évben. Az S & P 2011 augusztusában rontott a szuverén amerikai adósságbesoroláson, miután világossá vált, hogy a republikánusok és a demokraták képtelenek megegyezni egymással az adósságplafon törvényi emeléséről. Tavaly év végén pedig az volt a fő kérdés, hogy a pártok torzsalkodása kompromisszummal ér-e véget és az ország megáll-e a költségvetési szakadék szélén. Végül egyezség született és így a legrosszabbat el tudták kerülni. A gazdagoknak nyújtott adókedvezmények 2012 végi kifutásával és az automatikusan belépő költségvetési megszorításokkal sikerült rendbehozni a büdzsét, s ehhez a vártnál is erőteljesebb növekedési pályára lépett gazdaság is hozzájárult. Nem is szólva az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve által tavaly szeptemberben meghirdetett kötvényvásárlási programról, melynek révén most havi 85 milliárd dollárt pumpálnak a gazdaságba. A pénzesőnek azonban hamarosan vége szakadhat, amint a gazdasági növekedés élénkülésével egyre közelebb kerül a célként kitűzött 6,5 százalékos munkanélküliségi ráta, illetve a kétszázalékos infláció. Az utóbbi hetekben a programból való lassú kihátrálás esélyeit latolgatják a befektetők, ez határozza meg a hangulatot a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon.

A mostani jó hírre a vezető amerikai tőzsdeindexek 0,1-0,2 százalékkal kúsztak feljebb, a dollár is szerényen erősödött az euróhoz képest, majd a kötvényvásárlási program leállásának veszélyére korrekció indul meg a piacokon. Egy euróért 1,33 dollárt kellett adni, míg a közös pénz a reggeli 296-ról 299 forintra gyengült a nap végére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.