Lelép a színről az IKEA alapítója

A világhírű svéd bútoráruházláncot megalapító Ingvar Kamprad nyugdíjazza magát, és távozik az IKEA-t birtokló Inter IKEA Group igazgatóságából. Ezután is közeli rálátása lesz a dolgokra, hiszen utódjául legkisebb fiát, Mathias Kampradot jelölte.

Mathias Kamprad ezzel villámkarriert fut be, hiszen nemhogy bekerül a legfőbb irányító testületbe, de ott azonnal elnökké is választják. A cégóriás jelenlegi elnöke, Per Ludvigsson ugyanis félreáll, a hivatalos indoklás szerint azért, hogy elősegítse az IKEA-nál az utóbbi időszakban megkezdett generációváltást, s átadja helyét az ifjú Kampradnak. A 87 éves Ingvar Kamprad kereskedői tehetsége hamar megmutatkozott, már ötévesen gyufát adott el a szomszédoknak, míg az IKEA-t 17 évesen, 1943-ban alapította.Az innovatív megoldásairól ismert bútorgyártó és -kereskedő céget szisztematikus munkával a világ legnagyobb lakberendezési hálózatává fejlesztette. Az IKEA közvetlen irányításától 1986-ban vonult vissza, akkor mondott le a vezérigazgatói posztról.

Most a cég közleményében Kamprad azt írta, hogy a lehető legjobb pillanatban hagyja ott az igazgatósági munkát, de azt azért senki se higgye, hogy ezentúl egyáltalán nem fog dolgozni – jegyezte meg. Az IKEA szövevényes tulajdonosi szerkezetében számos hollandiai bejegyzésű vállalkozás és alapítvány szerepel. Ingvar Kamprad viszont a liechtensteini bejegyzésű Interogo Foundation igazgatóságában tartja meg tagságát, ez az alapítvány birtokolja az Inter IKEA Groupot, az IKEA közvetlen tulajdonosát. Kamprad az Inter IKEA Groupnál lévő főtanácsadói posztjának megtartásával is jelzi, hogy véleménye a stratégiai kérdésekben továbbra sem kerülhető meg.

A Kamprad család szorosan kézben tartja az IKEA irányítását, a cégalapító mindhárom fia fontos posztokat tölt be az IKEA-közeli cégeknél, Jonas és Peter most kicsit háttérbe szorult, hogy az apa a legkisebb fiú kezébe adta a stafétabotot. Közös családi vonás, hogy a hetvenes évek óta Svájcban élő Ingvar Kampradhoz hasonlóan fiai is kerülik a nyilvánosságot. A Bloomberg naponta frissített milliárdoslistáján Kamprad stabilan tartja ötödik helyét, igaz, 52,7 milliárd dolláros vagyonával már nem ő a leggazdagabb európai, ezt a titulust tavaly óta a spanyol Inditex ruhaipari konszernt birtokló Amancio Ortega viseli, aki szerény négyszázmillióval előzi csak meg a svédet. Magánéletéről nem sokat árult el, mindenesetre nem szórja két kézzel a pénzt, erre utal, hogy egy több mint húszéves Volvo 264-essel jár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.