Zöld lesz a káposztás tészta

A bölcsődékben 565, az óvodákban 660, az iskolákban pedig 663 forintba kerülne átlagosan a menza január elsejétől, ha a jelenlegi formájában fogadják el a közétkeztetést januártól megreformáló rendeletet – derül ki a Magyar Közétkeztetők Szövetségének (MKSZ) számításaiból. A szervezet attól tart, az áremelést nem bírják majd el a szülők, de az állam és az önkormányzatok sem.

Mint korábban beszámoltunk róla: a szaktárca előterjesztése szerint az iskolákban 562 forintba kerül majd a menü, ám a hivatalos dokumentumban nem számoltak a más intézményekben alkalmazandó árakkal.

Tettinger Antal, a szervezet elnöke szerint ugyan az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) javító szándékkal látott hozzá a közétkeztetés megreformáláshoz, de a kötelezően előírt élelmiszerek köre irreális költségnövekedést okoz majd az önkormányzatoknak és a szülőknek. Bár a szaktárca többször cáfolta, hogy az egészségesebb közétkeztetés miatt drasztikusan megdrágulna a menza, az egészségügyi államtitkárság kedden közleményben azt közölte, még nincs döntés a közétkeztetés részletszabályairól. Hangsúlyozták: nem támogatnak olyan javaslatot, amely a családok terheit jelentősen növelné.

Az MKSZ szerint a jelenlegi terv alapján a gyakorlatban ez máshogy volna. Például: a januárjától életbe lépő táplálkozás-egészségügyi előírások miatt a XVIII. kerületi óvodákban az eddigi közel kétszeresét, a nagykanizsai intézményekben pedig 71 százalékkal kellene többet fizetni a közétkeztetésért. De változna a menü is: a csökkentett zsírbevitel miatt nem kerülhetnek majd olyan magyaros ételek a menzaasztalra, mint a rántott hús, a székelykáposzta, a bableves. Káposztás tésztát január elsejétől is felszolgálhatnak majd az iskolai menzákon, de már hozzáadott cukor és fűszerek nélkül készítve. Az MKSZ szemléltette is a változást míg a hagyományosan elkészített tészta színe a karamellizált cukortól barnás volt, addig a megreformált ételé inkább zöld.

Az MKSZ egy tíz pontból álló javaslatcsomagot is kidolgozott. Többek között a tejtermékekre vonatkozó előírások átgondolását, az új szabályok fokozatos bevezetését, felvilágosító kampányok indítását és kötelező hatósági árak meghatározását is javasolják. A reformmal kapcsolatos egyeztetések ma tovább folytatódnak a szervezet és a szaktárca között.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.