A Samsung visszavág

Erkölcsi értelemben komoly, anyagi vonzatait tekintve már szerényebb győzelmet aratott a Samsung legnagyobb riválisa, az Apple fölött, ráadásul egy amerikai bíróság előtt, visszavágva egy tavaly őszi vereségért.

A keddi ítélet szerint az Apple megsértette a Samsung egyik szabadalmát a sok ezer közül, s ezért az azt felhasználó készülékek ezentúl nem hozhatóak forgalomba az Egyesült Államok területén. A bíróság két hónapos türelmi időt adott az Apple-nek az ítélet végrehajtására, de a cég nem hagyja annyiban, fellebbviteli fórumhoz fordul ártatlansága bizonyítására. A korlátozás az AT & T és T-Mobile US, továbbá két kisebb regionális amerikai mobilszolgáltató számára gyártott eszközök közül az iPhone 3GS, az iPhone 4 és az iPad 2 3G behozatalát érintik. Az adatátviteli szabadalmat egyedül e cégeknek szánt modellekbe építette az Apple, így az ítélet hatálya nem terjed ki a többi iPhone-ra és modernebb iPadokra.

A szokásos vita a két cég között most is anyagi természetű volt. Az Apple nem tudta megindokolni, miért használta fel fizetés nélkül a kérdéses Samsung-szabadalmat, hol ott arról tudomása volt, hogy tilosban jár, hiszen előzőleg a dél-koreaiak jelezték, átadják a használat jogot – persze nem ingyen. A világ második legértékesebb cége azonban nemet mondott a 2,4 százalékos royalty igényre, amelynek vetítési alapja nem is a készülék, hanem maga az ominózus alkatrész lett volna. Kétségtelen, hogy a sok kicsi sokra megy alapigazsága és a fenti készülékek fényes eladási statisztikája láttán így is sokmilliós bevételhez segítették volna legnagyobb riválisukat, az okostelefon-piac első számú szereplőjévé előlépett Samsungot.

A két cég között folyó szabadalmi vitákból már elegük van az amerikaiaknak, maga Barack Obama elnök is értelmetlennek nevezte az acsarkodást. A közvélemény szerint az érintetteknek egymás közt, s nem a bíróságok előtt kellene vitáikat rendezni. Jelenleg négy kontinensen szabadalmi perek tucatjai folynak a Samsung és az Apple között – váltakozó sikerrel. A felek kiegyezhetnének döntetlenben ahelyett, hogy dollármilliókat költenek feleslegesen ügyvédekre.

Mindenesetre a Samsung most visszavágott a tavaly őszi vereségért, akkor 600 millió dolláros kártérítésre kötelezte őket egy kaliforniai bíróság arra hivatkozva, hogy a Galaxy modellcsaládjuk formavilágában, megjelenésében kísértetiesen hasonlít az iPhone-okre, azaz a dél-koreaiak megsértették az Apple ehhez fűződő szabadalmi jogait.

Független szakértők szerint a mostani per eredménye nem hozza közelebb egymáshoz az ellenérdekelt feleket, ők továbbra is marakodni fognak a 294 milliárd dollár éves forgalmúra becsült okostelefon-piacon megszerezhető minden egyes pluszszázalékért. Ketten együtt a piac közel felét uralják. Az Apple az Egyesült Államokban piacvezető, a Samsung viszont a globális eladási statisztikában áll az élen.

 

A Galaxy fényessége háttérbe szorítja az iPhone-ét. Most a dél-koreaiak nyertek
A Galaxy fényessége háttérbe szorítja az iPhone-ét. Most a dél-koreaiak nyertek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.