Dohánybiznisz: nem szerencsére alapoznak

Eddig mindössze kétszáz trafikos adott be kérelmet a Szerencsejáték Zrt.-hez, hogy a trafiktörvény értelmében sorsjegyet és lottószelvényt is árusíthasson a július elsejétől nyíló nemzeti dohányboltjában.

Az állami totó-lottó vállalat tájékoztatása szerint eddig még nem kötöttek szerződést egyetlen trafikossal sem, jelenleg a jelentkezők nyilvántartásba vétele folyik. Az Országgyűlés még tavaly decemberben, napokkal a trafikpályázat kiírása előtt fogadta el, hogy a július elsejétől üzemelő nemzeti dohányboltokban lottót, kenót, illetve sorsjegyeket is árulhatnak, valamint sportfogadásokat is lehessen majd kötni. A módosításra akkor azért volt szükség, mivel a dohány 3-4 százalékos kiskereskedelmi árrése nem lett volna elegendő, hogy egy dohánytrafik fenntartsa magát. Később, jóval a trafikpályázat lezárása után Lázár János javaslatára a dohány árrését felemelték 10 százalékra.

A vártnál gyengébb forgalom miatt
M. Schmidt János 2013.05.10. Digitális 2013. május 10. Budakalász, trafik. Dohány, cigaretta. Fotó: M. Schmidt János

A többszöri termékkörbővítés után a július elsejétől működő nemzeti trafikokban a dohány és a szerencsejáték mellett ráadásul alkoholt, üdítőt, kávét, újságot is lehet forgalmazni – vagy a legutóbbi módosítás szerint azt, amit egy másik jogszabály (például egy önkormányzati rendelet) engedélyez. Míg a többi terméket a dohánykoncesszió (illetve a dohánykereskedelemre jogosító vámhatósági engedély) birtokában elvileg bármikor kirakhatja a pultra a trafikos, a szerencsejátékok esetében még külön kérelemmel kell folyamodni a Szerencsejáték Zrt.-hez.

A nemzeti dohányboltokban történő szerencsejáték-árusításra ugyanazon feltételek vonatkoznak, mint bármely más értékesítési partnerünkre – mondták el érdeklődésünkre a Szerencsejáték Zrt.-nél. „Társaságunk országos lefedettségű értékesítési hálózattal rendelkezik, az új csatlakozási kérelmek elbírálásakor a saját és a meglévő partnerek üzleti érdekeire is tekintettel kell lennie” – fogalmaztak a cég sajtóosztályán. Így a Szerencsejáték Zrt. minden esetben megvizsgálja az üzlet elhelyezkedését, vagyis hogy mennyire lehet megközelíteni az üzletet, mekkora forgalom várható az adott helyen, illetve hogy milyen távolságra van a már működő üzletektől. Ezek után a jelentkezőknek biztonsági átvilágításon is át kell esniük.

A Szerencsejáték Zrt. és a trafik közötti adatátvitelhez szükséges kapcsolatot – online terminált – az állami vállalat jelenleg térítésmentesen biztosítja, ám a terminál kezelésének előfeltétele a sikeres terminálkezelői vizsga, melyet az egyhetes oktatást követően tehetnek le a jelentkezők. A vállalkozó partnereknek emellett az értékesítési szerződés megkötéséhez le kell tenniük egy a forgalomtól függően több százezer forintos óvadékot is.

A nyitásig titkosak a szerződések

A trafiknyitásig várna a trafikszerződések nyilvánosságra hozatalával Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter – derült ki a szaktárca sajtótájékoztatóján. A tárcavezető közölte: továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy csak azt hozzák nyilvánosságra, amit a koncessziós szerződés előír. Korábban a miniszterelnök azt ígérte: „a szerződéskötések után mindenki az összes adatot megismerheti”. A szerződéseket május 22-én minden érintett aláírta, ám a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), illetve a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. azóta sem tett közzé egyetlen dokumentumot sem. Közben a Társaság a Szabadságjogokért, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Transparency International Magyarország, az Átlátszó, az Index és az Origo pert indított az NFM és az NDN ellen a trafikpályázat anyagainak nyilvánosságra hozataláért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.