A sárga csekken csak a posta nyer

A lakosság terheinek emelkedésével jár, társadalmi méretekben viszont komoly megtakarítást hoz a készpénzhasználat visszaszorítása – derül ki a hazai fizetési rendszerek fejlődését bemutató jegybanki jelentésből.

A pénzforgalom nagyobb és gyorsabb ütemű elektronizálása Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerint közérdek, mert elősegíti a gazdasági növekedést, átláthatóbbá teszi a rendszer működését és kifehéríti a feketegazdaságot.

Mindennek azonban ára is van. A januárban bevezetett tranzakciós illetékből az államkasszába – a kormány eredeti számítása szerint – az idén 301 milliárd forintnak kellene befolynia, ám ha a jelenlegi ütemben csordogál a bevétel, akkor még a terv fele sem teljesül. A lakosságon nem múlik. Bartha Lajos, a jelentést ismertető MNB-igazgató szerint a lakossági készpénzfelvételnél és átutalásoknál az áthárítás mértéke 90 százalék fölötti, a vállalatoknál pedig a száz százalékot súrolja.

A bevételkiesés okait még nem tárták fel, de az kétségtelen, hogy számos nagyvállalat egyszerűen külföldre vitte devizás forgalmát, hogy mentesüljön a tranzakciós illeték miatt tízszeresére növelt költségnövekedés alól. Ami tény, a külföldre áthelyezett devizatranzakciók nem segítették sem a hazai bankrendszer nyereségtermelő képességének, sem a foglalkoztatottsági mutatóinak javulását.

Az MNB az illetékkulcsok közötti nagyobb különbségtételt javasolja úgy, hogy a készpénzhez kötődő sarcok emelkedhessenek. A készpénzfelvétel jelenlegi 3 ezrelékes felső határát eltöröltetnék, így a bankok annyit kérhetnek az ATM-eket használóktól, amennyit csak jónak látnak. A verseny azonban korlátozza majd a lehetőségeiket. A kártyás vásárlásoknál viszont el kellene engedni az illetéket, igaz, ott a lakossági átterhelés aránya alig tízszázalékos.

A kártyahasználat terén gyengén állunk, az uniós átlaghoz képest az elfogadóhelyek számát tekintve 48, a vásárlások számát illető 30 százalékos arányunkkal nem büszkélkedhetünk. Az elfogadóhelyek számának gyors bővítése érdekében adminisztratív és ösztönző eszközöket egyaránt bevetne az MNB. Egyrészt adminisztratív eszközökkel korlátozná a készpénzhasználatot, miközben fokozatosan kötelezővé tenné a POS-terminálok telepítését. Erre számos nemzetközi példa is van. Másrészt a kereskedőket érdekeltté tennék a kártyáselfogadóhely-hálózathoz történő csatlakozásban azzal, hogy a jövő januártól felére, harmadára csökkentenék a tranzakciók után a banknak fizetendő jutalékot.

Az MNB számításai szerint a bankok az így kieső bevételeiket áremeléssel fogják kompenzálni, de ez – a verseny miatt – vélhetően csak húszszázalékos drágulást eredményez a lakossági kártyák éves díjában. Ez Bartha Lajos szerint a vállalhatóság határain belül marad, emiatt nem kell a kártyák tömeges visszaadására számítani. Sőt, a lakosság akár jól is járhat, mert több helyen fizethet majd kártyával. Becslések szerint 6-8 milliárd forintos állami támogatással uniós szintre lehetne hozni a kártyaelfogadói hálózatot. Jelenleg a kiskereskedelemben 27, a vendéglátásban hét, míg a szálláshely-szolgáltatásban egyszázalékos a POS-terminál-ellátottság.

A kiemelt célt, a készpénzforgalom elektronizálását nem sikerült a remélt mértékben elősegíteni, ezt igazolja a sárga csekk töretlen népszerűsége. Tavaly a postákon 239 millió csekken 2691 milliárd forintot adtak fel, ez 4,8 százalékkal kisebb a 2011-es forgalomnál. Az MNB-nél úgy látják, a sárga csekkel szemben az elektronikus számlafizetést kellene helyzetbe hozni, a csoportos beszedési megbízások növekedése ugyanis megállt, elérte fejlődési határait.

A jegybanknál igazságtalannak tartják, hogy az elektronikusan fizetőket diszkriminálják a postai csekkel fizetőkkel szemben. Mint ismert, a szolgáltatók burkolt áremeléssel próbálták a helyzetet rendezni, de ezt a parlament törvénnyel tiltotta meg. Bartha Lajos elmondta, hogy a burkolt áremelés helyett egy jogszerű megoldást javasolnak az illetékeseknek, amivel mindenki a maga által választott fizetési módozat szerint egyenlítené ki számláját. Magyarán az interneten fizetők mentesülnének a sárga csekkekkel járó kiadások kényszerű finanszírozásától.

Arra a kérdésre, hogy nem piactorzító hatású-e, ha sárga csekkes fizetésen sokmilliárdos nyereséget elérő Magyar Posta az FHB-vel közösen megvásárolja a Díjnet-rendszert üzemeltető Díjbeszedő Zrt.-t, Nagy Márton ügyvezető azt válaszolta, hogy az ügyletbe nincsen beleszólásuk, de annak hatásait rendszerszinten értékelni fogják és ha visszásságot tapasztalnak, megteszik észrevételeiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.