Kompenzációt kapnak a fuvarozók

Kompenzációt kapnak, részben az önkormányzatok kontójára, a hazai közúti fuvarozók: a használatarányos útdíjak bevezetésétől idén 75, jövőre 150 milliárd forint bevételt remélő kormány mintegy 15 milliárd forintot juttat vissza a magyar kamionosoknak.

A szakvállalkozások versenyképességének javítására hivatott kormányzati csomagról Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és a fuvarozók érdekvédelmi szervezeteinek képviselői hétfőn délelőtt írták alá a megállapodást. Ha a vállalások teljesülnek, a kamionosok három csatornán szerezhetnek vissza valami keveset a papírforma szerint július 1-jén induló, a 3,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsiknak kilométeralapon számlázó útdíjrendszerben elköltött pénzükből.

Útdíjakra fordított kiadásaik egy részét a vállalkozások a gépjárműadóban kaphatják vissza. A kormányzati vállalások szerint ugyanis a légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű nyerges vontatók, tehergépjárművek, autóbuszok, pótkocsik esetén a megkezdett 100 kilogrammonként 1200 forintos gépjárműadót 850 forintra mérsékelik.

Tetemes költségeikért cserébe a közúti fuvarozóknak szerény vigasz lesz az is, hogy a nemzetgazdasági tárca az útdíjak részleges elszámolását is lehetővé teszi. A már aláírt megállapodás szerint a szakvállalkozások a helyi iparűzési adóból levonhatják az útdíjakra fordított költségek 7,5 százalékát.

A szakmai szervezetek kaptak egy még kidolgozatlan ígéretet is. A kormányzati kompenzáció harmadik csatornája legalábbis egy az elektronikus útdíjak fizetését szolgáló kedvezményes forgóeszközhitel-konstrukció lenne. Arra azonban egyelőre nincs válasz, hogy ez pontosan mit tartalmaz majd. Biztosnak csupán annyi látszik, hogy a kormányzati ígéret szerint a hitelcsomagnak a megtett úttal arányos útdíj bevezetésével egyidejűleg érvényesülnie kell. A használatarányos díjszedés július 1-jei bevezetése után dől majd el, hogy a kamionosok elégedettek lesznek-e a kormányzat versenyképesség-javító csomagjával. Ha nem, őszig lesz idejük csokorba szedni panaszaikat. A kormány és a szakmai szervezetek képviselői ugyanis novemberben tárgyalnak újra az útdíjakról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.