Köhög a világgazdaság motorja?

A gazdasági súlyának növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb ellentétek feszítik Kínát, s ez komoly kockázatot jelent a világgazdaság egyik legfőbb hajtómotorjának számító ázsiai ország további gyarapodására.

Kína esetében, amely a világ gyára, immár nemcsak gazdasági, de markáns katonai hatalommá is kinőtte magát, komoly kérdés a piacok szempontjából, fenntartható-e, hogy a kommunista ideológiával támogatják a világ legvadabb kapitalista rendszerének működését. – A munkásokat lényegében kizsákmányolják, míg a politikai vezetés komoly vagyonokat halmoz fel. A világ más országaiból nézve egyáltalán nem átláthatóak a gazdasági és társadalmi viszonyok – foglalta össze kínai útjának tapasztalatait Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója.

Kifejtette, hogy a gazdasági növekedést sokáig egyértelműen az hajtotta, hogy a nagyon nagy számú, mezőgazdasággal foglalkozó népességet az ipari termelés irányába terelték az exportigények kielégítése érdekében. A feszültségek pedig részben éppen ebből fakadnak. A városokba költözött képzetlen munkaerő migrációját ugyanis nem támogatja az állam. Ráadásul a városban élők jogaival sem rendelkeznek ezek a népcsoportok, egészségügyi ellátásra sem jogosultak, vagy nem tudják iskolába járatni gyermekeiket.

Ezenfelül a városokba költözött falusiak a városiak bérének töredékéért dolgoznak. Mindemellett az is látszik, ahogy a fogyó falusi népesség miatt egyre nehezebben tudják megoldani a lakosság ellátását. A kínai kormány egyik kitűzött célja éppen ezért, hogy modern farmgazdaságokat hozzanak létre – ismertette. Mindkét népcsoportra szükség van, és a folyamat azért problematikus, mert a gazdaság növekedését ugyanis immár – a rengeteg beáramló tőke és az ebből fakadó export mellett – a belső kereslet és beruházások felfuttatására alapozzák, infrastruktúrát: városokat, utakat, plázákat, vasutakat építenek.

Ahhoz, hogy ez valóban tartósan húzza a gazdaságot, olcsó forrást kell biztosítani a gazdaságnak, ennek mesterségesen alacsonyan kell tartani a kamatokat. A gazdasági bővülés fenntartása érdekében nem is véletlen, hogy a kínai pártvezetés új urbanizációs programot akar indítani, további városokat szeretnének építeni, ezzel kívánják növelni a fizetőképességet, vagyis a belső kereslet növelésével kívánják a növekedést élénkíteni. Erre a súlypontáthelyezésre azért van szükség, mert az exporttermelésüket a világ a gazdasági válság miatt már nem tudja a korábbi ütemben felszívni – mondta Vízkeleti Sándor.

Az viszont már látszik, hogy az államnak nem lesz mindenre pénze, s a bankok visszafogták hitelkihelyezéseiket. Pletykák sora szól arról, hogy az ingatlanberuházások finanszírozása miatt pénzügyi nehézségekkel küzdenek regionális pénzintézetek. A gondok háttere, hogy a kínai emberek nem nagyon vesznek igénybe banki szolgáltatásokat, nem helyezik el pénzeiket pénzintézetekben.

A megoldást a tőkepiaci liberalizációban látják – fejtette ki Vízkeleti. A bankok helyett a tőkepiacról szeretnének forrásokat bevonni a vállalatok és a beruházások finanszírozására. Egyszerűbbé kívánják tenni a külföldi tőkebefektetők előtt a kötvényvásárlások lehetőségét. A globális hozaméhség közepén ez akár működhet is – jegyezte meg a szakember –, hiszen a globális befektetők most a nagyobb hozamot ígérő fejlődő országok piacai felé fordulnak. Ugyanakkor a világ egyre szkeptikusabb Kínával szemben – többi között éppen az említett feszültségek miatt. A nagy elemzőházak szerint a következő hónapok, akár évek arról szólnak, szólhatnak majd, hogy folyamatosan vágják vissza az ázsiai ország növekedési előrejelzéseit, ami elbizonytalaníthatja a piaci szereplőket.

A kínai gazdaság eljutott arra a pontra, amikor alapvetően kell a struktúrákat átalakítani – jelentette ki Vízkeleti Sándor. Több sebből vérzik a rendszer. A következő évek kérdése lesz, hogy ezt az átalakítást meg tudják-e tenni, s tudnak-e elegendő forrást szerezni. Ebben a helyzetben egyéb régiók államainak hátradőlni, s arra építeni, hogy Kína a világot fogja finanszírozni, igen veszélyes magatartásnak látszik.

Sanghaj üzleti negyede. Nyitnak a kötvénypiac felé?
Sanghaj üzleti negyede. Nyitnak a kötvénypiac felé?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.