Csúcsnyereség az MVM-nél

Korábbi információinknak megfelelően tavaly valóban rekordnyereséget ért el az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.: az állami energiacsoport adózás előtti nyeresége 97 milliárd, adózott eredménye 74 milliárd forintot tett ki – jelentette be a közgyűlést követő sajtótájékoztatón Baji Csaba elnök-vezérigazgató. A költségvetésbe ebből tízmilliárd forint osztalék kerül, a többit a fejlesztésekre különítik el.

A nyereség jó részét a paksi atomblokkok termelték ki, más rendkívüli tételek pedig harmincmilliárdot tettek ki. Kérdésünkre Baji elmondta, hogy az a törvényileg szabályozott ár, amennyiért az MVM a lakossági áramot a szolgáltatóknak értékesíti, csupán szerény nyereséget tartalmaz. Ám ha változik a mértéke, azt az MVM tudomásul veszi. Más vélemények szerint ez a tétel a piaci árnál magasabb, ami extra nyereséget biztosít, ráadásul a kabinet nem csökkentette tíz százalékkal, ahogy a szolgáltatók esetében a lakossági árakkal tette. Mindenesetre, Baji Csaba szavai szerint, ha a további rezsicsökkentés kapcsán lépésekre van szükség, az MVM rendelkezésre áll. Leszögezte: az elmúlt években megszüntették a korábbi veszteségforrások jó részét, így még inkább a térség meghatározó csoportjává válhatnak. Beruházási terveik miatt az idén szerényebb, mintegy 30 milliárdos adózás előtti nyereséget várnak.

Kitért arra, az MVM az elmúlt két évben a többi között a gázpiacon vetette meg a lábát, s ebben további előrehaladást terveznek. Az E.ON hazai gáztároló rendszerének és nagykereskedőjének folyamatban lévő megvásárlása kapcsán kérdésünkre közölte: azokat az MVM saját forrásból, saját jogú hitelből tervezi kifizetni; a fennmaradó összeget az állam biztosítja tőkeemelésként. Az MVM saját hozzájárulásként 52 milliárdot már elkülönített. Szakértők szerint, mivel a tervezett vételár 260 milliárd forintra rúg, akár százmilliárdos állami hozzájárulásra is szükség lehet. Azon hír kapcsán, amely szerint az orosz Gazprom máris érdeklődik a gáztárolók iránt, megjegyezte, erről a vásárlás lezárása után indulhatnak kölcsönös előnyöket figyelembe vevő tárgyalások.

Baji Csaba kifejezte várakozását a tekintetben is, hogy az állam ez év végén, jövő év elején kiírja a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó nemzetközi pályázatot. (A becslések szerint körülbelül háromezer milliárdos beruházás kiírása évek óta húzódik.) Leszögezte, a finanszírozásra megvannak a tervek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.