Kohófelújítás: csak ígéret?

Péntekre kényelmetlen helyzetbe kerülhet az ISD Dunaferr. A magyar jogszabályoknak megfelelően a cég tavalyi mérlegét a közgyűlésnek május végéig el kellene fogadnia, ám erre irányuló lépések eddig nem történtek az orosz, illetve ukrán tulajdonosok részéről. Ráadásul a közgyűlés elé terjesztett számokról még az igazgatóságnak is tárgyalnia kellene, ám ez a grémium sem ült még össze. Ez viszont már a gyár működését érintő problémákat is felvet. A testületnek ugyanis egy másik, létfontosságú kérdésben, a jelenleg álló 1-es kohó felújításával kapcsolatban is döntenie kellene.

Mint többször is beszámoltunk róla, ezt az egységet – elodázhatatlan felújítása miatt – januárban leállították. A cégnél arra vártak, hogy a kohófelújítással kapcsolatos döntést minél hamarabb meghozzák a tulajdonosok. Forrásaink szerint azonban érdemi lépések egyáltalán nem történtek. A szakszervezetek szerint mindez azért kardinális kérdés, mert a döntés a vállalat tevékenységét alapvetően határozza meg, miután a 2-es kohóval sincs minden rendben – az is rossz állapotban van. Így a szakszervezetek szerint valós veszély, hogy ez is leáll, ez esetben a folyékony fázisban megszűnik a termelés, ami lényegében annyit tenne: az acélgyártás megszűnne. A kohók leállása miatt ráadásul a hideghengermű működése is veszélybe kerülne, mert a technológia olyan, hogy az ottani termeléshez szükség van a folyékony fázis működésekor keletkező kohógázra. Éppen ezért különösen kényes kérdés, hogy a Dunaferr igazgatósága mihamarabb döntsön a rekonstrukcióról. Az 1-es kohónál hét évvel ezelőtt végeztek hasonló munkákat, ami csaknem ötven napot vett igénybe, s költsége akkor tízmillió euró volt.

Az állóvizet elvileg Szijjártó Péter április végi moszkvai látogatása kavarta föl, ahol a külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár szerint szóba került a dunaújvárosi vasmű kérdése, miután találkozott Andrej Sapelinnel, a többségi tulajdonos Vnyesekonombank alelnökével, az ISD Dunaferr igazgatóságának elnökével. Nyilatkozata szerint a semmittevés arra volt visszavezethető, hogy az oroszok téves információkkal rendelkeztek, s úgy tudták, elég júniusig meghozni a döntést. Utóbbi találkozót követően már Dorkota Lajos fideszes honatya, a kormány Fejér megyei megbízottja beszélt arról, hogy a május 6-án kezdődő héten Budapesten összehívják a Dunaferr igazgatóságát, és határoznak a rekonstrukcióról. Ez végül nem történt meg. Dorkota Lajos megkeresésünkre csupán annyit mondott, hogy az ígéretek szerint valóban meg kellett volna tartani az ülést, ami elmaradt. Eddig ilyen problémák nem voltak a Dunaferr életében. Ha május végéig nem döntenek a kohókról és a mérlegről, akkor az ügybe immár a jogászok is beléphetnek, ugyanis a cég működésével kapcsolatban már törvényességi aggályok is lesznek. A vasmű bizonytalan helyzete miatt a Dunaferr mintegy ezerötszáz dolgozója április végén már szervezett egy tiltakozó megmozdulást a dunaújvárosi városházánál.

 

Az acélgyártás is veszélybe kerülhet
Az acélgyártás is veszélybe kerülhet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.