Növelhető foglalkoztatás

A három éve több mint ötszörösére emelt és ezért büntetőadóként emlegetett rehabilitációs hozzájárulás ösztönző hatása tavalyra „elfogyott”, nem bővült tovább a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása. Kényelmesebb lenne a tetemes összeget befizetni? Aligha. A szemléletváltozás e téren is kívánatos, s előnyei nem csak anyagiakban mérhetők.

A megváltozott munkaképességű és dolgozni akaró emberek munkába állása és integrálódása közös társadalmi érdek, mindenki környezetében élnek ilyen, magukat hasznosítani kívánó, mégis lépten-nyomon akadályokba ütköző személyek.

Az akadályok sokfélék, az idegenkedés, a felvételi kérelmek elutasítása a legtöbb esetben azzal függ össze, hogy a cégeknél nem igazán vannak tisztában azzal, mit is jelent a megváltozott munkaképesség fogalma. Vagyis az, hogy a fogyatékossággal élő – értelmi sérült, látás-, mozgás- vagy hallássérült – embereken kívül idesorolhatók az egészségkárosodottak, tehát azok is, akik mondjuk cukorbetegek vagy magas a vérnyomásuk. Természetesen mindkét csoport tagjai alkalmasak munkavégzésre, azt azonban, hogy mire, nemcsak akadályozottságuk, egészségkárosodásuk mértéke befolyásolja, hanem az is, hogy mennyire el- és befogadó a foglalkoztatói és munkatársi oldal.

A problémát azonban másfelől is meg lehet közelíteni. Amikor 2010-ben fejenként 177 ezerről 964 500 forintra ugrott a rehabilitációs hozzájárulás – amit azoknak a 25 főnél nagyobb cégeknek kell megfizetni, ahol a megváltozott munkaképességű dolgozók aránya nem éri el az 5%-ot –, a következő évben lendületet vett a megváltozott munkaképességűek alkalmazása. 2012-ben azonban a folyamat megtorpant, a lendület „kifújt”.

– Jó néhány cég inkább befizeti a büntetőadónak tekintett járulékot, mintsem érdemben megfontolná, mit is nyerne az állások megnyitásával, a büntetőadó bérbe forgatásával. Holott több mint hatvanezer pozíciót lehetne betölteni, rengeteg munkaképes és dolgozni akaró speciális helyzetű ember keres munkát – vázolja a helyzetet Dobár Attila, a JobGroup és a RehabJob ügyvezető igazgatója.

Azt állítja: elsősorban szemléletbeli változásra van szükség. A vezetők és a munkatársak felkészítésével, tréninggel, a terep „előkészítésével”, majd a felvett megváltozott munkaképességű kollégák segítésével ugyanis a gátak áttörhetők, a beilleszkedés sikertörténetté válhat.

– A visszajelzések rendre azt igazolják, hogy ezekben az esetekben átlag feletti a munkahelyhez való lojalitás szintje, rendkívül odaadó munkavállalókról van szó – hangsúlyozza az ügyvezető igazgató.

A RehabJob Nonprofit Kft. nemrégiben vitt végig egy ilyen projektet. Előbb átvilágították a megváltozott munkaképességűek alkalmazását tervező vállalatot – egy jelentős nemzetközi cég hazai „leányát” –, felmérték, hol lehetne megváltozott képességűeket alkalmazni, majd ún. érzékenyítő tréninggel felkészítették a cég vezetőit és alkalmazottait az új munkatársak fogadására, beilleszkedésére. Segítettek az újak kiválasztásában és felkészítésében is, s ha szükséges, készek a folyamatot tanácsadással, mentorálással támogatni. Az első visszajelzések igen kedvezőek: az adott cég számos további speciális helyzetű munkavállaló felvételét mérlegeli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.