Királyi környék

A Király utcáról mindenkinek más jut eszébe. A kultikus városrész egy-egy különleges és népszerű vállalkozás ellenére a mai napig méltatlan állapotban van – ezen az önkormányzat és elkötelezett civilek igyekeznek változtatni.

A törekvéshez a Magyar Telekom is csatlakozott: a vállalat a volt Splényi-ház gettófalhoz vezető belső homlokzatának felújítását, újraértelmezését támogatja. A Király u. 15. alatti házat évek óta állványzat takarja, az udvaron valaha vizet adó vörösmárványkút darabokban hever, a belső udvar túloldalán a régi gettófal méltatlan állapotban lévő idegenforgalmi zarándokhely.

Nyerő licit

A KultUnio, a Kortárs Építészeti Központ, a BME és a VII. kerületi önkormányzat ötletpályázatot írt ki felsőoktatási intézmények számára, amelynek célja a holokauszt idején a gettót határoló falként használt –s Magyarországon az egyetlen ilyen – kerítésfal fogadóépületének belső homlokzati renoválása. A megvalósuláshoz a Magyar Telekom támogatóként csatlakozott, miután ennek lehetőségét elnyerte a Civil Liciten.

A belső udvar homlokzata a vállalat anyagi és munkatársainak önkéntes, tevékeny hozzájárulásával újul meg a nyertes pályázat – három egyetemista, Bazsik Anita, Kárpáti Fanni és Vátyi Gergő közös terve – szerint, amely hordozza a ház sorsát, történelmét. A munkálatok már az idén megkezdődnek, majd a második ütemben, ugyancsak a cég közreműködésével, ún. intelligens udvart alakítanak ki. Így lehetővé válik, hogy az ott élők és az emlékhely több ezer látogatója korszerű technológia segítségével juthasson információhoz.

Korok, lakók

A Király utca nevezetességeinek többsége a Deák Ferenc tér és a Nagykörút közötti szakaszra esik. A többek között Alpár Ignác, Brein Fülöp, Pollack Mihály és Hild József nevéhez fűződő épületek között volt Ungerleider Mór Velence elnevezésű kávéháza, ahol az 1800-as évek végén először vetítettek mozgóképeket, itt született Petschauer Attila kardvívó világbajnok és Szomory Dezső, s egy ideig Krúdy Gyula is az utca lakója volt.

A Holló utca sarkára báró Splényi József császári és királyi kamarás számára Pollack Mihály fia, Ágost 1852-ben tervezett háromemeletes, romantikus lakóházat. A múlt század első felében a Király utca 15. alatti épületet még Splényi-háznak nevezték. Utcai szintjén ez adott otthont a Kék Macska éjszakai lokálnak, amelyet gazdag üzletemberek és nemesek látogattak. A sarokház Holló utcai telekhatára 1944-ben a gettó határa lett.

A hányattatott sorsú városrész a rendszerváltozásig elhanyagolt, folyamatosan leépülő környék volt, a tehetősebb lakók elköltöztek. A 2000-es évek elején a kiüresedett házakban és azok belső udvarain megjelentek a romkocsmák, az elmúlt tíz év során pedig néhány épület színvonalas vendéglátó és kulturális színtérként kapott egészen új értelmet. Az ehhez hasonló „újraértelmezésre” még több kihasználatlan vagy rossz állapotú ház vár.

Példás takarékosság

A telekommunikációs vállalatnak idén ez már a második olyan projektje, amelynek célja a Király utca fejlődése, innovációja. A hello holnap! elnevezésű fenntarthatósági programja keretében ugyanis 3,2 millió forinttal támogatja a Király utcai boltok „zöldüzlet”-versenyét is.

Ennek keretében kávézók, családbarát szolgáltatók és kereskedők azzal mutatnak példát, hogy felmérik, miként tehetik környezetbaráttá, egyúttal takarékosabbá működésüket. A megmérettetésre a Király utcából 11 üzlet vállalkozott.

További információ: www.telekom.hu, www.zolduzlet.hu.

A Király utca 15. alatti ház udvarának fala, amely a vészkorszakban a gettó egyik határvonala volt – az emlékhelyet évente több ezren látogatják
A Király utca 15. alatti ház udvarának fala, amely a vészkorszakban a gettó egyik határvonala volt – az emlékhelyet évente több ezren látogatják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.