Hízik a vagyon

Az első negyedév végén 866,8 milliárd forint volt a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjkasszák vagyona, ami 14 százalékos, több mint 100 milliárd forintos növekedést jelent az elmúlt év ugyanezen időszakához hasonlítva – mondta Lehoczky László, a szervezet elnöke mai sajtótájékoztatóján. A vagyongyarapodást ráadásul úgy érték el, hogy az összesített taglétszám március végére 18 ezer fővel, 1,134 millióra csökkent. Lehoczky László ezzel kapcsolatban megjegyezte, éppen az lenne a pénztárak számára a legnagyobb feladat, hogy a harmincas éveiben lévő korosztály tagjait minél nagyobb arányban meggyőzzék: vegyék igénybe a nyugdíjkasszák szolgáltatásait. Esetükben az öngondoskodás hasznosságával érvelnek, valamint azzal, hogy az önkéntes nyugdíjkasszák az egyik legolcsóbb megtakarítási lehetőséget kínálják. Emellett az is feladat – tette hozzá az elnök –, hogy a tagdíjfizetés nagyságának mértékét erősítsék. Az egy pénztártagra jutó átlagos vagyon 660,6 ezer forintról 764,3 ezer forintra ugrott.

23 milliárd forintos hozamot értek el a kasszák, a jó hozam is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a kifizetések 45 százalékkal, 19 milliárd forintra estek. Jelentős eredménynek nevezte még az elnök, hogy az önkéntes pénztárak 70 százalékkal mérsékelték veszteségüket. Kiemelte azt is, hogy az elmúlt év első hónapjához képest a tagdíjbevételek 1 százalékkal növekedtek, igaz, ezen belül a munkáltatói támogatás 13 százalékkal mérséklődött. Kedvező fordulat viszont, hogy az egyéni befizetések összege 15 százalékkal kúszott feljebb. A szövetséghez tartozó magánnyugdíjpénztárak összvagyona az első negyedév végén 183 milliárd forintot tett ki, a taglétszám pedig – a visszalépések után stabilizálódni látszik – mintegy 68 ezer fő volt. Az egy főre vetített vagyon itt is jelentősen emelkedett, hiszen elérte a 2,7 millió forintot, szemben az előző negyedévi 2,37 millióval. Kérdésre válaszolva a szakember megjegyezte: ehhez a pénztári körhöz tartozók esetében az idén minimális lesz a nyugdíjba vonulók száma. Így a vagyon és a taglétszám sem módosul érdemben.

A Stabilitáshoz kapcsolódó egészségpénztárak is igen kedvező negyedévet zártak január és március között, hiszen a vagyonuk 4,8 százalékkal 42 milliárd forintra gyarapodott 2012 első három hónapjához képest. Az összesített taglétszám 2 százalékkal nőtt, s elérte a 731 ezret. Az adatokból az is kiderül, hogy az egészségkasszák az első negyedévben 10,4 milliárd forintot költöttek a tagok által igénybe vett szolgáltatások finanszírozására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.