Hírvilág

Gazdára találtak a Provident Zrt. 1%-os reklámhelyei

A hátrányos helyzetűek lelki motivációját felvállaló Nem adom fel Alapítvány és az értelmi sérültek munkaerő-piaci elhelyezkedését segítő Salva Vita Alapítvány nyerte meg a Provident Zrt. idei, 1%-os kampányokat segítő pályázatát. A két civilszervezet a Provident támogatásával 15-15 alkalomra szóló, 25 másodperces reklámmegjelenést nyert el főműsoridőben a kampány legfontosabb időszakában, az szja-bevallások beküldése idején. A felsőoktatásban tanuló roma fiatalokat támogató Romaversitas különdíjban részesült. A pénzügyi vállalkozás pályázatára idén is több mint 40 pályázat érkezett be.

Azon bármely olyan közhasznú civilszervezet részt vehetett, amely legalább két éve jogosult az egyszázalékos személyijövedelemadó-felajánlások fogadására, és rendelkezik televíziós sugárzásra alkalmas, legfeljebb 25 mp hosszú reklámfilmmel. A beküldött anyagok elbírálásában a Magyar Adományozói Fórum szakértői működtek közre.

Ismét Főállású Angyalok kerestetnek

A Vodafone Magyarország Alapítvány idén, immár hatodik alkalommal, június 10-ig várja azok jelentkezését, akik egy évet arra szánnának az életükből, hogy főállásban mások segítése érdekében dolgozzanak egy civilszervezettel együttműködve. Olyan, társadalmi témák iránt elhivatott jelölteket keresnek, akik konkrét, közhasznú célú programmal pályáznak. A programra a pályázati anyag feltöltésével a Vodafone Felelősségvállalás Facebook-oldalán található Főállású Angyal-alkalmazás segítségével lehet jelentkezni.

A nyertesek az elmúlt években számos sikeres projektet valósítottak meg, például közösségi kertet hoztak létre Budapesten, művészetterápiás csoportokat szerveztek súlyosan beteg és fogyatékkal élő gyermekeknek, fogyatékosok által előállított dizájntermékeket forgalmazó céget alapítottak, illetve a nehéz anyagi helyzetben lévő dél-magyarországi újszülöttmentés hátterének előteremtésén dolgoznak.

Önkéntes orvosok Erdélyben

2013. május 4–11. között ismét Erdélyben jártak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai. Az orvoscsoport évente kétszer utazik el a romániai Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a gyermekeket. Egyidejűleg az intézmények munkáját gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel segítik. Idén is csatlakozott az úthoz a Gyermekmentő mozgó fogászati busza és nőgyógyászati szűrőkamionja.

Az orvoscsoport látogatásával egy időben Csíkszentdomokoson idén is megrendezték a hagyományos erdélyi gyermek- és ifjúsági focikupát Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat sportbizottsága elnökének irányításával.

Tíz tucat GPS készüléket kapott az OMSZ

Százhúsz mentőautóba kerül útvonaltervező berendezés a Provident Pénzügyi Zrt. és az NNG K . közös felajánlásának köszönhetően. Egyszerre ennyi azonos típusú navigációs készüléket még nem kapott az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Az életmentést segítő eszközök összességében milliós értéket képviselnek. Az új készülékekkel együtt országszerte immár közel ötszáz mentőautóban működik majd útvonaltervező, azok többsége támogatók jóvoltából került a mentőszolgálathoz.

A Provident Pénzügyi Zrt. nem először segítette a mentők munkáját: két éve több mint harminc számítógépet ajándékozott az OMSZ-nek.

Tények nyomában – díj etikus diákújságíróknak

Idén májusban először adták át a Telenor Etikus Diákújságíró Díjat a DUE Médiahálózat 20. országos ifjúsági sajtófesztiválján, amelyet a Millenáris épületében rendeztek meg. A vállalat és a DUE különdíjat is alapított Tények nyomában – Telenor Etikus Diákújságíró Különdíj néven, amelyre diákújságírók és diákriporterek pályázhattak írott, mozgóképes vagy hanganyaggal. A három díjazott – Varga Judit, Kovács Miklós és Csábi Máté – Kutas Istvántól, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatójától vette át a díjat és az azzal járó ajándékot, egy Telenor OneTouch S okostelefont.

A Telenor és a DUE tavaly ősszel indította el közös kezdeményezését, amelynek célja a felelős és tisztességes újságírói működés bemutatása és népszerűsítése. A DUE Tallózó c. magazinja cikksorozatban járt körül olyan, a jövő újságírói számára nélkülözhetetlen szakmai értékeket, mint az objektív, elfogulatlan újságírás és a sajtószabadság. Novemberben a Telenor a diákok számára „igazi” sajtótájékoztatót szervezett, ahol a Transparency International szakértője és Uj Péter, az Index volt főszerkesztője részvételével a tisztességes újságírásról beszélgettek.

MKB Jótét Hitelkártya –az adakozás új formája

Az MKB Bank bevezetett egy adakozást megkönnyítő, külföldön már jó ideje népszerű pénzügyi konstrukciót. Az MKB Jótét Hitelkártya használói oly módon segíthetik civilszervezetek munkáját, hogy az általuk kiválasztott szervezeteket a kártya forgalmának egy százalékával a bank saját forrásaiból támogatja. Az MKB a kártya bevezetését megelőzően felmérést készített az adományozási szokásokról saját ügyfélkörén belül, amelyből kiderült: az adakozást leginkább az átláthatóság és a rendszeresség hiánya, valamint a bonyolult adminisztráció akadályozza. A Jótét kártyán keresztüli adakozás orvosolja ezeket a problémákat, s nyomon követhető az is, hogy a megjelölt civilszervezet mire költötte a pénzt. A Jótét kártya használatával támogatható szervezetek listája és egyéb információ a www.mkb.hu/ jotet-hitelkartya oldalon olvasható.

Katalizátor Műhelybeszélgetések

Ezzel az elnevezéssel új rendezvénysorozatot indít útjára a Magyar Adományozói Fórum (MAF), amelynek során a résztvevők – vállalati és civil szakemberek, valamint diákok – megismerkedhetnek a MAF Társadalmi Befektetések Díj tavalyi nyertes programjaival, és beszélgethetnek is a kiemelkedően sikeres támogatási programok képviselőivel. Az első rendezvényre 2013. június 6-án délelőtt a Centrál kávéházban kerül sor, azon az E.ON Családi foci programja, az Erste Good.be Társadalmi vállalkozásfejlesztési programja, a Rehabjob Megváltozott munkaképességűek nyílt munkaerő-piaci integrációját támogató programja, a Metro Express Kiszállítás az áruházból a rászorulókig programja, valamint a Vodafone A nők biztonságáért program részleteivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. További információ: www.donorsforum.hu.

Ösztöndíjpályázat középiskolásoknak

A kiírás a Találjuk fel a jövőt! címet viseli. A diákok pályázataikban – immár másodízben – a műszaki fejlődés és a társadalmi haladás összefüggéseiről fogalmazhatják meg azokat az elképzeléseiket, amelyek érinthetik a jövőben a társadalmi átalakulást, a műszaki vagy a művészeti életet. A kreatív elképzeléseket és innovatív gondolatokat tartalmazó munkák beadási határideje 2013. június 5. A pályázat kiírói: Novofer Alapítvány, Nemzeti Tehetségsegítő Tanács, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, Messzehangzó Tehetségek Alapítvány. A pályázati anyag az alábbi honlapokról tölthető le: www.novofer.hu/alapitvany, www.meszszehangzo.hu.

Tévézz okosan! –Az Invitel is csatlakozott

Felelős szolgáltatóként az Invitel is csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek fő célja, hogy tudatos médiafogyasztásra nevelje a gyermekeket és szüleiket. A Tévézz okosan! program azt segíti elő, hogy a legfiatalabb tv-fogyasztók és családtagjaik a száznál is több tévécsatorna kínálatából gyorsabban és könnyebben rátaláljanak azokra a műsorokra, amelyeket valóban érdemes megnézni. Ne csak kapcsolgassanak és háttértévézzenek, ne ragadjanak le véletlenszerűen egy-egy műsornál, de ne is utasítsák el a televíziót. Inkább keressék meg a számukra érdekes, izgalmas, hasznos tartalmakat, minél több információt szerezzenek belőlük a világról, a tudományról és a kultúráról. A www.tevezzokosan.hu oldal emellett további nézni- és olvasnivalót, színházi előadásokat, szabadidős programokat ajánl, és segít eligazodni az internet világában is. Hiszen fontos, hogy a gyerekek megtanulják a „netikettet”, és elkerüljék a világhálón rájuk leselkedő veszélyeket.

Az év legnagyobb országos segélyprogramja

Az Ökumenikus Segélyszervezet május közepén Miskolcon indította el az idei legnagyobb országos segélyprogramot – az EU Élelmiszersegély programkeretében 400 településen 700 millió forint értékű élelmiszert osztanak ki több százezer rászoruló között, egyenként több ezer forint értékben. A segélyszervezet nyolc éve vesz részt a programban. Az idei 1500 tonnával együtt a segélyszervezet nyolc év alatt négymilliárd forint értékben mintegy 13 ezer tonna tartós élelmiszert juttatott el 610 település több mint kétmillió rászorulójához. Az Európai Unió által finanszírozott programot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) koordinálja.

Adományvonal a gyermekek gyógyításáért

Májusban és júniusban a daganatos és leukémiás gyermekek számára épülő bakonybéli rehabilitációs központ felszerelését támogatják azok, akik felhívják a Telekom hello holnap! Adományvonalát. Az összeget az Országos Szövetség a Daganatos és Leukémiás Gyermekekért többek között érrendszert védő, beültethető „portokra”, felfekvés elleni speciális matracokra, hordozható gyógyszeradagoló pumpákra, vagyis olyan eszközökre költi, amelyekkel csökkenteni lehet a gyerekek fájdalmát és kezelésük mellékhatásait.

Az adományvonal a 13688-as számon érhető el, az a Magyar Telekom vezetékes és mobiltelefon-hálózatából, illetve az adományfülkékből egyaránt hívható. A hívás és az SMS-küldés díja 100 forint (a Domino felöltőkártyával kezdeményezett hívásokat 27%-os áfa is terheli).

Szivattyúkkal a belvíz ellen

Áprilisban Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet azzal a kilenc szivattyúval járult hozzá a települések belvíz elleni védelméhez, amelyek gyors beszerzését a Vodafone Humanitárius Alap hárommillió forintos támogatása tette lehetővé. A segélyszervezet és önkéntesei öt településen – Jászalsószentgyörgyön, Alattyánban, Jásztelken, Jászboldogházán és Tiszaburán – dolgoztak. Házak udvaráról szivattyúzták ki a vizet, és az áradattól sikerült megvédeniük többek között a tiszaburai Árpád-kori műemlék templomot is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.