Fiatal képzőművészek

Május közepén átadták a legrangosabb, közép- és délkelet-európai művészeket pártoló Essl Art Award CEE díjakat a Mai Manó Házban.

A tíz hazai jelölt – Bálint Bence, Gosztola Kitti, Kocsi Olga, Kopacz Kund, Kristóf Gábor, Nem Bettina, Pacsika Máté, Pelczer Dóra, Száraz Kata, Zékány Dia – közül a nemzetközi zsűri döntése alapján a 2013-as év Essl Art Award CEE nyertese Kopacz Kund és Zékány Dia lett. Ők ketten a szakmai elismerésen és a nemzetközi bemutatkozási lehetőségen túl 3500 eurós díjazásban is részesülnek. A Vienna Insurance Group különdíját, vagyis a bécsi Ringturm épületében rendezendő nagyszabású kiállításon való bemutatkozás lehetőségét Kopacz Kund nyerte el, Kristóf Gábor pedig külön meghívást kapott a klosterneuburgi Essl Museumba, ahol decemberben rendezik meg a nyolc ország fő díjazottjainak közös kiállítását.

Az Essl Art Award CEE fiatal képzőművészek nemzetközi bemutatkozását segíti oly módon, hogy Közép- és Délkelet-Európa nyolc országában felkutatja és támogatja a kiemelkedő kortárs művészeket. A díj elnyerésére az idén több mint 500 művészeti hallgató pályázott. A nemzetközi szakmai zsűri országonként tíz pályázatot választ ki, ezek minden második évben kiállításon mutatkoznak be a nyolc főváros közönségének. A díj magyar jelöltjeinek kiállítása 2013. június 9-ig tekinthető meg a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban.

 

Támogatói háttér: A fiatal művészeknek alapított Essl Art Award CEE díjat az osztrák műgyűjtő házaspár, Agnes és Karlheinz Essl hívta életre. Odaítélését minden országban szakértőkkel, múzeumokkal és művészeti akadémiákkal való együttműködés előzi meg. A díjat anyagilag az Essl család vállalata, a bauMax és a Vienna Insurance Group támogatja, amely Magyarországon az Union Biztosítóval és az Erste Biztosítóval képviselteti magát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.