Brüsszeli célkeresztben az Apple

Vizsgálatot kezdeményez az Európai Bizottság annak feltárására, hogy az iPhone gyártója, az amerikai Apple valóban versenyellenes kitételekhez kötötte-e okostelefonjának európai értékesítését.

Az ügy egyelőre előzetes vizsgálódás tárgyát képezi – hangsúlyozta Antoine Colombani, a versenyügyi biztos, Joaquín Almunia szóvivője. A bizottság szakértői most az európai mobilszolgáltatóktól kérnek választ arra a kérdésre, hogy az Apple feltételül szabta-e, hogy partnerei a rivális okostelefon-gyártók készülékeire nem adhatnak nagyobb kedvezményt vagy több technikai támogatást. Amennyiben a visszaérkező, kilencoldalas kérdőívek feldolgozása után alapos gyanú merül fel ezzel kapcsolatban, akkor lép az ügy a vizsgálati szakaszba – jelezte Colombani. A bejelentés egyébként nem valamelyik riválistól, hanem több, meg nem nevezett mobilszolgáltatótól érkezett. Ezek ugyanis feltételezik, hogy az iPhone egyes képességeit bizonyos országokban korlátozták, ami szintén meg nem engedhető gyakorlat.

Installáció Steve Jobs emlékére egy londoni Apple Store-nál. Nagyot haraptak a piacból
Installáció Steve Jobs emlékére egy londoni Apple Store-nál. Nagyot haraptak a piacból

A hírt megszellőztető Financial Times brit üzleti lap szerint az Apple már közölte is, hogy senkitől sem kért olyan, uniós szabályokba ütköző, szerződésbe foglalt értékesítési feltételeket, amelyekkel saját készüléküket hozták volna előnyösebb helyzetbe a többiek kárára.

Első körben még az alaphelyzetet is tisztázni kell, ami nem lesz egyszerű, hiszen igazolni kell, hogy az Apple domináns szereplő az Európai Unió okostelefon-piacán. Az iPhone ugyanis sohasem volt piacvezető Európában, így kétséges, hogy erőfölényével miként tudott volna visszaélni. A comScore piackutató 2012. évi összesítése szerint az iPhone részesedése az év során minimálisan változott, 20,7-ről 20,5 százalékra esett vissza. Eközben fő riválisa, a dél-koreai Samsung a népszerű Galaxy okostelefon-családjával robbantani tudott, 18,1-ről 32,3 százalékra növelve részesedését. Ezzel pedig átvette a piacvezetői pozíciót a finn Nokiától, amelynek 28-ról 16,3 százalékosra zsugorodott a piacrésze. A három nagyot messze lemaradva, 8–7–6 százalékkal követi a tajvani HTC, a Black-Berryt gyártó kanadai RIM, valamint a japán Sony.

A piac méretét és dinamikus fejlődését jelzi, hogy tavaly harmincszázalékos növekedést mértek, és az okostelefonok száma már meghaladta a 136 millió darabot. Az amerikaiak növekedési tempója egyébként globális méretekben is lelassult, a tavalyi első negyedévben csupán hét százalékkal – 35-ről 37,4 millió darabra – tudták javítani eladási statisztikájukat. Az első három hónapban a cég 43 milliárd dolláros forgalmának 22 százaléka származott az európai piacról.

Az Apple visszatérő vendég Brüsszelben: nemrég zárult le egy ellene folytatott versenyhatósági eljárás azzal, hogy a cég megígérte, mérsékelni fogja a brit iTunes internetes áruházában alkalmazott letöltési tarifákat. A cégre egyébként is rájár a rúd. Tim Cook vezérigazgatónak múlt kedden egy washingtoni kongresszusi bizottság előtt kellett magyarázkodnia amiatt, hogy miért parkoltatnak offshore számlákon 102 milliárd dollárt, s miért nem viszik haza és adózzák le az összeget becsülettel. Cook akkor azt mondta, hogy a 25 százalékos adókulcs vállalhatatlanul magas, egy számjegyű kulcs kellene ahhoz, hogy mindkét fél számára megnyugtatóan tudják rendezni a külföldön szerzett jövedelmeik sorsát. Cook arra is utalt, hogy a társaságiadó-bevételekből minden negyvenedik dollárt a cége postázza az amerikai adóhivatalnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.