Felerősödött az optimizmus

Az áprilisi jelentős romlás után májusban kétéves csúcsára ugrott a GKI–Erste konjunktúraindex értéke, s ezzel folytatódott a 2012 őszétől tapasztalható lassú emelkedés.

A felmérés szerint az index két összetevője közül az üzleti várakozások utoljára egy évvel ezelőtt, a fogyasztóiak több mint két éve voltak ilyen kedvezőek. Az üzleti szférán belül a szolgáltató cégek kivételével májusban minden ágazatban látványosan javultak a várakozások.

Az iparban az áprilisi megbicsaklás után most csak a februári – egyébként nem túl magas – szintre emelkedett a bizalmi index, az építőiparban azonban több mint két éve, a kereskedelemben több mint egy éve nem volt ilyen kedvező az értéke. Az azonban nem örömteli, hogy a gazdaság zászlóshajójának tekintett iparban az exportrendelések szintje nem változott, jóllehet a belföldi kilátások megítélése némileg javult.

A fogyasztói bizalmi index az áprilisi kisiklástól eltekintve ősz óta emelkedik. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek megvásárlásának és a megtakarításnak a lehetőségét is jobbnak érzi. Ez bizakodással töltheti el mind a fogyasztás fellendülésében reménykedő kormányt, mind az igények növekedése révén új megrendelésekhez jutó vállalkozásokat. (K. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.