Csődbe ment csődegyezség

Megszüntette a Vegyépszer Hungária Zrt. csődeljárását a Fővárosi Ítélőtábla, az erről szóló végzés a hét végén jelent meg a Magyar Közlönyben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elsőfokú bíróságnak nincs más lehetősége, mint elrendelni a vállalat felszámolását. A Vegyépszer máris jelezte, hogy kezdeményezni fogja a Kúriánál az ítélet felülvizsgálatát.

Információink szerint a másodfok azért utasította el a csődegyezség jóváhagyását, mert a bíróság megítélése szerint hiányzott az azt megszavazó egyik hitelező vagyonfelügyelőjének jóváhagyása, illetve a csődegyezségben szereplő egyik kitétel a bíróság szerint úgy értelmezhető, hogy a hitelezők lemondanak a jövőben keletkező követeléseikről, ez pedig a polgári jog alapelveibe ütközik. Ami az első kifogásolt pontot illeti, a csődtörvény alapján a cégképviseletnek nem feltétele a vagyonfelügyelői jóváhagyás, mellesleg a bírósághoz benyújtott dokumentumok szerint az adott cég képviselője rendelkezett a kifogás tárgyát képező igazolással, s erről a csődtárgyaláson is nyilatkozott.

A másik pontot illető indoklás sem feltétlenül állja meg a helyét, hiszen a bíróság kizárólag a csődtörvény előírásai szerint vizsgálhatja az egyezséget – erről a Kúriának több határozata is szól –, tehát a jogszabályok szerint nincs lehetősége azon túlterjeszkedni. Az egyezség jogszerűségét a bíróság az egyezségi javaslat és az azt jóváhagyó csődegyezségi tárgyalás jegyzőkönyvének együttes vizsgálata alapján ítélheti meg, a csődegyezségi jegyzőkönyv szerint pedig az ülés elnöke kifejezetten egyértelműsítette a hitelezőknek, hogy az egyezség – amint azt a csődtörvény előírja –csak a bejelentett követelésekre vonatkozik.

A Vegyépszer Hungáriánál annyit tudtunk meg, hogy felülvizsgálati kérelmet terjesztenek elő a Kúriánál, és egyúttal kérik az ítélet azonnali felfüggesztését. A magyarországi sztrádaépítés egykori tündöklő csillaga, a Vegyépszer Hungária Zrt. 2011 májusában menekült csődvédelembe, s csaknem egyéves tárgyalássorozat után tavaly március végén jelentette be, hogy sikerült megegyezésre jutnia hitelezőivel. A hitelezők többsége számára kedvező ajánlatot dolgoztak ki.

Az egyezség szerint a hitelezők több mint harmada 48–55 százalék közötti, több mint fele 30 százalék feletti kielégítést kap, a tízmillió forintot meghaladó követeléssel rendelkező hitelezők pedig tíz százaléknál kisebb kielégítést kapnak. De kapnak. A mostani a bírósági döntés értelmében azonban a szemétkosárba lehet dobni a megállapodást, ami számos hitelező, beszállító és alvállalkozó számára azt jelenti, hogy ki tudja mikor és ki tudja menynyi követelésüket tudják majd érvényesíttetni a felszámolási eljárásban – ha egyáltalán marad nekik pénz. Főleg a kisebb összegeket várók várhatják idegesen a Kúria döntését, nekik ez lehet az utolsó esélyük.

A Vegyépszer Hungária Zrt. a gazdálkodási feltételek romlása, az építőipar nagymértékű visszaesése, az ehhez kapcsolódó, az ágazatot érintő általános pénzügyi nehézségek miatt menekült csődbe, miközben külföldi befektetései sem voltak túl gyümölcsözők. Hogy egyet említsünk, Líbiában az arab tavasz egy 80 milliárd forintos fejlesztését söpörte el, de romániai leányvállalatának sem termett sok babér.

A válság tönkretette az első Orbán-kormány kedvenc cégét
A válság tönkretette az első Orbán-kormány kedvenc cégét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.