Dohányboltok: Marketingeszközként használják Varga Mihály nevét

Több százezer fölöslegesen kidobott forintba kerülhet és egyben évekre szóló elköteleződést jelenthet a trafikosoknak, ha elhamarkodott döntést hoznak üzletük kialakításakor. A dohánykereskedelmi koncessziók nyerteseit cégek tucatjai próbálják még melegében „megkopasztani”, köztük olyanok, melyek miniszteri ajánlásra, politikai hátszélre hivatkozva keresik meg a vállalkozásokat.

Az egyik pénztárgép-forgalmazó társaság értékesítője a minap a nemzetgazdasági minisztert is felvette a marketingeszközök közé, a lapunk birtokába került levél tanúsága szerint azt állítva, hogy „Varga Mihály pénzügyminiszter (sic!) személyes közreműködése azt jelenti, hogy a TICE rendszer azon túl, hogy az elvárásoknak minden tekintetben megfelel, mostantól már politikai támogatással is rendelkezik”.

A szóban forgó rendszer – mint azt tegnap megírtuk – a Timing In Central Europe (TICE) nevű céghez fűződik. Ügynökeik lehengerlő ajánlataikkal bombázzák a trafikpályázat nyerteseit szerte az országban, jóllehet a kínálatukban szereplő pénztárgép még hatósági engedéllyel sem rendelkezik. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ugyanis nem határozta még meg, pontosan milyen szoftverrendszert kell használni a trafikpénztárgépekhez, e nélkül viszont az eszköz legfeljebb szobadísznek jó, számlaadásra semmiképp.

A TICE dél-magyarországi viszonteladója, a Kőrös ABH Kft. furcsa megfogalmazásban adott hírt egy megbeszélésről, kidomborítva ebben saját érdemeiket. A Kovács Pál ügyvezető által szignált, a potenciális ügyfeleknek kiküldött levél így fogalmaz: „Örömmel tájékoztatom, hogy az elmúlt héten jelentős előrelépés történt a TICE pénztárgép jóváhagyása ügyében. Pénteken a TICE Kft. vezetőit bekérették a NAV-hoz egy konzultációra, ahol a NAV elnöke, elnökhelyettese, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter fogadta őket. A NAV nevében tájékoztatták őket, hogy a jóváhagyásra beadott rendszer az eddigi tesztek alapján minden tekintetben megfelel az előírásoknak. A következő napokban sor kerül a GSM-alapú tesztekre is. A NAV-elnökök és a pénzügyminiszter megnyugodva tájékozódtak arról, hogy a TICE kellően felkészült a szolgáltatásra, és a teljes támogatásukról biztosították a TICE vezetőit”.

Kovács Pál kérdésünkre úgy fogalmazott, nincs tudomása arról, hogy más pályázókkal hasonló konzultációk történtek volna. Lapunk viszont más forrásokból úgy értesült, hogy az említett összejövetel valójában iparági egyeztetés volt. A Kőrös ABH képviselője leszögezte: úgy gondolja, hogy egy ilyen találkozó természetes, semmilyen mutyira nem kell gondolni, ugyanakkor felvetésünkre, hogy a levél esetleg félreérthetően fogalmaz, elismerte, hogy nem volt szerencsés a fogalmazás a politikai támogatást illetően. De nem csak a TICE operál félreértelmezhető módszerekkel. A pénztárgép-üzemeltetésben és -értékesítésben járatos Laurel leányvállalata azt sugallja, hogy van kész pénztárgépe a trafikosok számára, de inkább csak figyelmezteti a leendő boltosokat, hogy jól fontolják meg beszerzéseiket, mert az elhamarkodott döntés károkat okozhat.

A TICE Kft. egyébként – az ügyfeleiknek küldött tájékoztatás szerint – számos kapcsolt szolgáltatást is értékesít a trafikosoknak a könyveléstől a kedvezményes mobiltelefonon át a lízingkonstrukcióig. Meg is állapodtak már a Vodafone-nal és az OTP-csoporthoz tartozó Merkantil Bankkal, erről tanúskodik a cég honlapja és a leendő ügyfeleknek küldött ajánlataik. Ugyanakkor a szerződésben kizárólagosságot kérnek az öngyújtó-forgalmazásban és a pénztárgépszalag-beszerzésben. Ha ezt a kereskedő nem tartja be – ezt a TICE vizsgálja meg minden év végén –, akkor a kedvezményen túl egymillió forintos kötbér fizetésére is kötelezhetik a velük szerződő trafikost. A félreérthető marketingakciók ügyében megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, de lapzártánkig nem reagáltak a kérdéseinkre.

Frissítés:

A Nemzetgazdasági Tárca hétfőn reggel határozottan cáfolta a cég levelében megfogalmazottakat. 

"Ahogy azt a nemzetgazdasági tárca már egy korábbi közleményében is közzétette, 2013. május 10-én (pénteken) a nemzetgazdasági miniszter valóban egyeztetett a pénztárgépgyártók több mint 30 képviselőjével. Az Ön által jelzett TICE Kft. ezen az egyeztetésen nem vett részt. Az említett alkalmon túl Miniszter Úr nem tárgyalt pénztárgépgyártásban/forgalmazásban érdekelt piaci szereplőkkel, így a nevezett TICE Kft. képviselőivel egyáltalán nem találkozott. A fentieknek megfelelően az Ön által továbbított levélnek semmilyen valóságalapja nincs, és a minisztérium teljes mértékben elzárkózik az ilyen jellegű reklámfogásoktól." 

Az előírásoknak megfelelő pénztárgép még csak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. látványtervében van
Az előírásoknak megfelelő pénztárgép még csak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. látványtervében van
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.