Hetvenkilencen nem írták alá a trafikszerződést

Az 5415 nyertes trafikkoncesszióból 5336 esetében írták alá a szerződést a pályázók a május 22-ei határidőig – közölte lapunkkal a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt.

A szerződők közül 5297 esetben vállalták a leendő trafikosok, hogy július elsejéig kinyitják az üzletüket. Megjegyzendő, hogy a trafikpályázaton pluszpontot jelentett, ha valaki vállalta, hogy július elseje előtt vagy legkésőbb addig kinyit. Az NDN összesítéséből kiderül, hogy 287 beadvány érkezett régi trafikostól a társaság utólagos felhívására. Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a trafikbotrány kirobbanása után azt ígérte, hogy a régi, tapasztalt dohánykereskedők zöme is valamilyen módon koncesszióhoz juthat.

Később pályázatot nem, csak egy felhívást tett közzé az NDN, melyben meglehetősen szigorú feltételeket támasztott a jelentkezőkkel szemben: legalább húszéves szakmai múlt, amit egyetlen helyen, egyetlen munkakörben töltött el a trafikos úgy, hogy eközben semmilyen egyéb mellékkeresete nem volt, emellett forgalmának nyolcvan százaléka a dohánykiskereskedelemből származott. Arra az NDN közleménye nem tért ki, hogy a jelentkezők közül hányan, mikortól és hol kaphatnak majd koncessziót.

A trafiktörvény ugyanis egyértelműen megszabja, hogy kétezer lakosonként csak egy koncessziót lehet kiadni. (Az ennél kisebb lélekszámú települések esetében egyet-egyet.) Elvileg a most az NDN-hez visszakerülő 79 koncesszióból (illetve várhatóan később is lesznek még olyanok, akik visszaadják a dohánykiskereskedelmi jogot) kárpótolni lehet a régi kereskedők egy részét, kérdés, hogy vajon azon a településen szabadul-e fel koncesszió, ahol a régi kereskedő eddig működött.

A visszaadott 79 koncesszióból nyolcról máris kiderült, hogy kié volt. Nem kötötték meg a trafikszerződéseket Nánási-Kocsis Norbert miskolci fideszes önkormányzati képviselő családtagjai, akik így nem nyithatnak dohányboltot július elsejével. A politikus közleményben tudatta: képviselőként sem a helyi nemzeti dohányboltok koncessziós jogosultságát eldönteni hivatott pályázatok előkészítésében, sem magának a döntési folyamatnak a befolyásolásában nem vett részt. Ugyanakkor az elmúlt időszakban a személyét, hozzátartozóit és politikai közösségét ért támadások miatt, egyben tiltakozása kifejezéseként úgy döntött, helyesebb, ha hozzátartozói az elnyert koncessziós lehetőségekkel nem élnek, a vonatkozó szerződéseket nem írják alá.

„Az újrapályáztatás céljaival egyetértve, azt remélem, hogy ezzel a döntésünkkel újabb esélyekhez jutnak az eddig is dohány-kiskereskedelemmel foglalkozó helyi vállalkozók” – írja közleményében Nánási-Kocsis Norbert. A miskolci fideszes önkormányzati képviselő felesége, Birinyi Ildikó fogorvos, valamint nyugdíjas pedagógus édesanyja, Birinyi Béláné négy-négy trafikkoncessziót nyert el áprilisban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.