Újra Gates a leggazdagabb

Hat éve történt trónfosztását követően ismét a Microsoftot alapító Bill Gates (képünkön) vezeti a Bloomberg milliárdoslistáját, miután a mexikói telekomcézár, Carlos Slim vagyonának értékén könnyített a helyi kormány azzal, hogy korlátozta az üzletember gazdasági hatalmát.

A Windows atyjának vagyona a tőzsdén jegyzett érdekeltségei alapján 72,7 milliárd dollárra rúgott, ez év eleje óta 16 százalékos gyarapodás. Már nem is csak a Microsoft hozza a dollárokat, egyéb érdekeltségei is kiválóan teljesítettek az első negyedév során. Részesedése van környezetvédelmi vállalkozásokban, de a Four Seasons szállodalánc mellett egy kanadai vasúttársaságban is. Érdekeltségeit a Cascade Investment nevű cége menedzseli, több mint egy tucat, szerteágazó profilú vállalati részvénycsomag tartozik a felügyelete alá. Közte Gates Microsoft-pakettje is, igaz, a cégben az alapító részesedése immár 25 százalék alá csökkent. Ha nagyobb lenne a pakettje, jobban elhúzhatott volna Carlos Slimtől, ugyanis a számítástechnikai óriás árfolyama idén 28 százalékot erősödött, miután a vállalati szoftverek eladásai túlszárnyalták a Windows 8 vártnál gyengébb, zsenge forgalmi adatait. (Ennek újdonságairól cikkünk a 16. oldalon.) A filantróp Gates vagyonmérlegéből „hiányzik” az a 28 milliárd dollár, amit az üzletember a Bill & Melinda Gates Alapítványnak adományozott jó pár évvel ezelőtt, s amely jószolgálati célokat támogat szerte a világban.

Mindeközben Carlos Slim vállalatbirodalmának zászlóshajója, az America Movil árfolyama 14 százalékot esett az év eleje óta, és csak ez 3 milliárd dollárral apasztotta Slim vagyonát. Az esés közvetlen kiváltó oka az volt, hogy a mexikói parlament áprilisban törvényt hozott azzal a céllal, hogy az America Movil piaci dominanciáját korlátozza. Ennek értelmében az 50 százalék feletti részesedéssel bíró szolgáltatókat vagy fel kell darabolni, vagy kötelezni lehet őket arra, hogy hálózatukat a kisebb szolgáltatók is igénybe vehessék. Az America Movil piacrésze a mobilban 70, a vezetékes szegmensben 80 százalékos. Egy olyan országban, amely alapvetően szegény, nem szerencsés az első helyen szerepelni a gazdagok listáján, különösen nem akkor, amikor jön egy új kormány, és reformokkal akarja a társadalmi egyenlőtlenségeket valamelyest kisimítani –jegyezte meg egy Bloombergnek nyilatkozó szakértő.

A Berkshire Hathaway elnöke, Warren Buffett tartja harmadik helyét, vagyona 59,7 milliárd dollárra rúg, igaz, egyre jobban szorongatja a spanyol Inditex ruházati cégcsoport tulajdonosa, Amancio Ortega. Neki kevesebb mint négymilliárd dollárt kell ledolgoznia hátrányából ahhoz, hogy felállhasson a dobogóra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.