Mi maradt a tarsolyukban?

A jegybankok sikeresen hárították el a krízis legsúlyosabb veszélyeit, de nem tudni, milyen eszközök maradtak arra az esetre, ha a helyzet tovább romlana. Nem tanácsokat osztogat az IMF, hanem maga is töpreng a nem szokványos jegybanki eszközök hatásáról és kockázatairól. A munka egy darabját tette közzé csütörtökön a nemzetközi pénzügyi intézmény, amely az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Japán és az eurózóna központi bankjainak magatartását vizsgálta, és vizsgálja tovább. Fontos, s talán a megnevezett intézményeken is túlmutató megállapítás, hogy a nem szokványos eszközökre – az irányadó kamat nulla százalékhoz közelítése, az értékpapír-vásárlások folytatása és bővítése, valamint a hosszabb távú monetáris politikai útmutatás – a válság legsúlyosabb szakaszában volt szükség igazán, s a jegybankok ekkor fejtették ki a legnagyobb hatást.

Elkerülték a pénzügyi rendszer összeomlását, alkalmasint helyreállították a pénzügyi közvetítő rendszer működését – legkevésbé sikeresen az euró zónában –, akadályozták a válság mélyülését, és nem engedték az árakat túlzott iramban süllyedni. Ám nehéz kimutatni, hogy a gazdasági növekedés iramára és az inflációra ténylegesen hogyan hatottak – valószínűleg jótékonyan. Arra sincs ma még kielégítő és számszerű válasz, hogy mi lett volna, ha a jegybankok nem alkalmazzák ezeket az eszközöket.

Az eredmények ellenére várható, hogy a továbbiakban egyre csökken a hatékonyság, vagyis egyre nagyobb beavatkozás egyre kisebb eredménnyel járhat. Az IMF szerint, hogy ha a gazdaságok gyorsabb ütemű növekedési pályára állnak rá, akkor a politikával fokozatosan fel kell hagyni, ami nagy kihívásnak ígérkezik, hiszen mindaz, ami most helyreállni látszik, újra felborulhat. Ha romlik a helyzet, folytatni kell a jegybanki műveleteket, esetleg újabb eszközöket bevetni. Az egyik lehetőség, hogy a jegybankok negatív kamatot hirdetnek meg, de ez súlyos zavarokat okozhat a piacon. A másik, hogy a jegybankok kötvényeket, részvényeket és ingatlanokat vásárolnak, de ennek csak akkor lehet értelme, ha átmeneti az akció és valóban enyhíti az egyes piacok torzulásait. Ha viszont a jelenlegi vontatott ütemben bővülnek a fejlett gazdaságok, akkor a nem szokványos politika értékelése egyre nehezül, akárcsak annak megítélése, hogy a módszerek haszna meddig haladja meg a költségeket.

A monetáris politika nem adhat mindenre választ, nem oldhatja meg a bankok szerkezeti problémáit, és nem növelheti a gazdaságok potenciális növekedési ütemét. A jelenlegi laza politika túlzott kockázatvállalásra sarkallhat, s ez fenyegeti a pénzügyi stabilitást. Mellékhatás lehet a kormányok elkényelmesedése is: az alacsony kamatok megkönnyítik a költségvetés finanszírozását, amiből arra a következtetésre is juthatnak a politikusok, hogy halogathatják a strukturális reformokat. Az IMF szakértői úgy vélik, hogy

a megnevezett négy jegybankon kívül csak kevés alkalmazhat sikeresen nem szokványos eszközöket. Ráadásul, ha elégtelen hitelességű intézmény próbálkozik, s emiatt a reformok is elmaradnak, akkor az ország ördögi körbe kerülhet, mert a kiigazítások hiányában egyre lazítani kellene a monetáris politikán, amely emiatt mind kevésbé fejtene ki érdemi hatást.

Külön kitér az IMF a fejlődő országokra is, amelyek szerinte nyertek a fejlett államok jegybanki beavatkozásain, kezdetben legalábbis, de mindinkább szembe kell nézzenek a tőkebeáramlás kockázataival, illetve az esetleges hirtelen tőkekivonás következményeivel. A nemzetközi pénzügyi szervezet megismétli új álláspontját: a tőkemozgások szigorúbb szabályozásáról is szó lehet ilyen esetekben.

A nem szokványos eszközök alkalmazását óvatosan kellene feladni, mert a hosszabb lejáratú kamatok esetleges hirtelen megemelkedése megzavarná a piacokat és akadályozná a fellendülést. További megfontolást érdemlő szempont, hogy a jegybank által vásárolt papírok értékesítése nyomán veszteség keletkezhet, vagyis csökkenhetne a költségvetési befizetés, ez pedig politikai nyomásnak is kitehetné a központi pénzintézeteket.

Az EKB elnökét, Mario Draghit ábrázoló graffi  ti a bank központjánál
Az EKB elnökét, Mario Draghit ábrázoló graffi ti a bank központjánál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.