Matolcsy messzire ment

Az alacsony infláció és a javuló külső stabilitás lehetőséget teremt a jegybanknak a további kamatcsökkentésre – mondta Matolcsy György Miskolcon a Növekedési Hitel Programot ismertető, négy elemből álló országos körút első állomásán. Az elnök tulajdonképpen nem mondott semmit, ám az MNB felső vezetésének krémje (Balog Ádám alelnök és Csizmadia Norbert ügyvezető igazgató) is megjelent a fórumon – amelyet további három követ, egy rögtön ma Balatonfüreden.

Igaz: a hitelprogramot egyelőre még nem véglegesítették, és Miskolcon sem hangzott el róla túl sok részlet, döntés ugyanis több kérdésben a jövő héten várható. Az eseménynek azonban különös jelentőséget adott, hogy a nemzetközi hírügynökségek tudósítói is ellátogattak Miskolcra – hátha megtudnak valamit. Ugyanis, az elnök és a felső vezetés nem tüsténkedik tájékoztatni a nagyérdeműt a szándékairól, például az új tájékoztatási rendben sajtótájékoztató sem követi a monetáris tanács kamatdöntő üléseit.

A tudósítóknak csalódniuk kellett. Bár megtudhatták, hogy Matolcsy régi barátja szerint, „ha Borsod emelkedik, Magyarország is emelkedik”, a jegybankelnök mondandóját leginkább a korábban már megismert téziseinek ismétlése tette ki, aktualizált formában. A jegybank elnöke elégedetten nyugtázta, hogy a hazai növekedés beindult, a gazdaság egészséges szerkezetű, hiszen csökkent az államadósság, az államháztartási hiány és az ország külső adóssága is mérséklődött.

A növekedés most „hajszálon”, de nagyobb mint az unióban, az eurózónában vagy Németországban regisztrált, de – így az elnök – lesz még olyan is, hogy 2 százalékponttal is magasabb, mint a német. Szerinte ugyanis „beruházási tartalék” van a növekedésben – értsd: nem volt beruházás, de ha lesz, akkor nagyobb lehet a növekedés.

A jegybankelnök szerint azért is egészséges a növekedés, mert a kitörési pontokban következett be. Ilyennek nevezte a járműgyártást, amelynek növekedése mögött „magyar–német járműipari integráció” áll, és ezen keresztül a keleti nyitás is, hiszen a gyárak ázsiai exportpiacokra termelnek.

Matolcsy szerint inflációmentes növekedés van, és az MNB szakértői előrejelzései szerint fennmarad az alacsony inflációs közeg. Az elnök kiemelte: „új közgazdasági felfedezés”, hogy nem okozott ársokkot, hogy a forint egy exportot támogató, „290 forintos árfolyam” körül mozgott. Balog Ádám nem győzte sietve leszögezni, hogy ez csak egy példa volt, és persze az MNB-nek nincs árfolyamcélja. Matolcsy bejelentette: Magyarország a következő 18 hónapban fordulatot ér el a külső finanszírozási forrásoktól való függése terén, egyharmadával csökkentve a szükségletét, vagyis tovább stabilizálja helyzetét.

Az alacsony inflációs közeg, a külső forrásoktól való függés mérséklődése lehetőséget teremt a jegybanknak, hogy „minden eszközzel” támogassa a növekedés beindítását, és tovább csökkentse az alapkamatot –mondta Matolcsy, akit nem feszélyezett az sem, hogy a jegybankelnökök nem igazán szoktak ilyen egyértelmű utalást tenni következő kamatpolitikai lépésekre, még akkor sem, ha ezt épp várja a piac.

A másik lehetőség a támogatásra a növekedési program, ám erről alig derült ki valami. Balogh Ádám, alelnök feladata a részletek ismertetése lett volna, ám jobbára csak a már ismert általánosságokról beszélt. Három pillér lesz, van beruházásra és devizahitel-kiváltásra olcsó kölcsön, tíz évre – ám azt elmondta, hogy ezt 3 millió és 3 milliárd forint között lehet felvenni. A részletekről – mondta – a jövő héten döntenek, és akkor dől el az is, melyik pénzintézet mennyihez juthat a 250 milliárdos keretből, és hogyan is lehet a tartalékot csökkenteni a bankok „segítségével” úgy, hogy velük devizacsere-ügyleteket (swap) köt a jegybank. Később szintén újságíróknak mondta el: a swap elosztásának módjáról is a jövő héten lesz döntés, olyan megoldást szeretnének kidolgozni, amely ösztönzi a bankokat a jegybanknál a kéthetes kötvényben tárolt pénz csökkentésére. Ezen kívül továbbra is gondolkodnak abban, hogy a nem hazai működésű bankokat kiszorítsák a kéthetes instrumentumból, a két ügy független egymástól ugyanis.

A nap legérdekesebb előadása kétségkívül Csizmadia Norbert ügyvezető igazgatóhoz fűződik. Ő az új fejlesztési stratégiáról beszélt, aminek a kidolgozása még a Nemzetgazdasági Minisztériumnál tartozott hozzá, ahol államtitkár volt. A gazdasági stratégia alapja mindezek szerint, hogy a növekedés nyugat felől érkezik Magyarországra, és háromfelé mehet tovább: keletre, Borsod felé, Debrecenbe és délkeletre, egy új gazdasági együttműködést létrehozva. Szerinte a kelet-közép-európai térség egy új növekedési zóna, amelyet „új Európának” hívnak, ennek közepén található Magyarország. Mint mondta, hazánk a keleti, ázsiai növekedés nyugati felén, valamint az innováció vezérelt német bővülés nyugati kapujában, ezen kívül pedig az észak–déli járműipari beruházásokra szakosodott zóna középontjában található még.

Az ügyvezető részletesen beszélt a 2014–2020-as uniós források elosztásának stratégiájáról, a gazdaságfejlesztési programok elosztásának módjáról – Magyarországon a stratégia a termelő beruházásokra épít, persze exportorintált növekedésre, valamint a turizmusra, a sport-gazdaságra, a kutatás-fejlesztésre, az egészségügyre, a tudásgazdaságra. Ezen kívül persze a helyi gazdaságok, valamint a kkv-k fejlesztésére, az oktatásra –a felsorolásból alig maradt ki terület. De kidolgozták – részletesen – a helyi fejlesztések tervét is, a Borsod-tervet és a Rákóczi-programot, amely a helyi lehetőségeket takarja. Így a térségben ajánlottak a nanotechnológiai fejlesztések, s Borsod egyúttal a keleti nyitás megyéje lesz. „Azért, mert kelet felől nézve Kelet-Közép-Európának az első belépési pontja” – indokolt az ügyvezető igazgató, bár az végig nem derült ki: mindennek mi köze lehet a kamatpolitikához.

Orbán Viktor Európa befolyásáról

Európa gazdaságainak általános problémája a versenyképesség romlása –állapítja meg Orbán Viktor a Euromoney folyóirat májusi kiadásának Magyarországról összeállított ismertetőjében. A miniszterelnök kifejti: a jóléti helyére a munkaalapú állam került. Rávilágít: Európa a világnépesség 8 százalékát és a globális termelés 25 százalékát adja, viszont a világon összesen kifizetett szociális juttatások 50 százalékát itt folyósítják. Az EU 27 tagállamának teljes adósságállománya 11 ezermilliárd euró, ami naponta 1,2 milliárd euróval növekszik. Ki fogja finanszírozni ezt a modellt? – teszi fel a kérdést a kormányfő. Orbán Viktor megállapítja: egyértelmű, hogy Európa egyedül nem képes ennek finanszírozására. A miniszterelnök szerint Európa ereje és világgazdasági, kereskedelmi befolyása néhány év leforgása alatt jelentősen csökkent. Hogy ezen változtatni lehessen a reform nem elégséges; ehelyett a gazdasági és a szociális rendszer megújítására van szükség. (Hírösszefoglalónk)

 

Matolcsy György elnök, Balog Ádám alelnök és Csizmadia Norbert ügyvezető igazgató: a növekedést nyugat felől hozzák Miskolcra
Matolcsy György elnök, Balog Ádám alelnök és Csizmadia Norbert ügyvezető igazgató: a növekedést nyugat felől hozzák Miskolcra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.